• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Foto: Patrik Widegren/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stridsvagnar provskjuts på Tofta skjutfält

Uppdaterad
Publicerad

I dag togs fyra av de 14 stridsvagnar som finns i förråd på Gotland ut för att testas på Tofta skjutfält. Det är en stridsvagnspluton från Skövde som nu ska se till att vapnen fungerar som de ska.

Det är tidig förmiddag på Tofta skjutfält strax söder om Visby. Fyra stridsvagnsbesättningar från P4 i Skövde har genomgång.

Fokus i dag ligger på att få vapnen rätt inställda.

– Det som är viktigt med den här övningen är att göra det minutiöst och metodiskt. Det är som att skjuta in vilket vapen som helst. Man vill ju att siktet ska stämma och det är det vi gör nu, säger Mattias Brehag, operationschef på Skaraborgs regemente.

Stått i förråd

2009 beslutade dåvarande regeringen att 14 stridsvagnar skulle placeras på Gotland. Men det tog ända fram till förra året innan de till slut anlände.

Sedan dess har de stått i ett förråd och tanken är att där ska de förbli i väntan på att få försvara ön.

– Det är ju ingen hemlighet att Gotlands betydelse har diskuterats väldigt mycket i närtid. Ett sätt att lösa uppgiften är att man förhandslagrar stridsvagnar och att man har dem förberedda ifall det skulle behövas, säger Stefan Andersson, brigadgeneral och armétaktisk chef på Försvarsmakten.

”Angripare får tänka sig för”

Stridsvagnarna, modell 122 som är den svenska varianten av tyska leopard 2, får de se dagsljus i några dagar.

Framförallt för att se till så att de faktiskt fungerar som de ska om det smäller.

– Om man tidigt får ut det här förbandet och finns på strategiskt viktiga platser, som flygplats och hamnar, då måste en angripare tänka sig för ganska rejält, säger Stefan Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer