Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är viktigast när du väljer studentstad? Vi frågade fyra studenter på helgens öppets hus på Liu. I videon kan du se vad som avgör deras val. Foto: SVT

Öppet hus på Liu i helgen: Se vad som avgör val av universitetsstad

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings universitet hamnade på fjärde plats när Bästa studentstaden 2023 rankades. Och i helgen kom många blivande studenter dit för att gå rundvandring och göra sitt val av studentstad.

– För mig är det ganska självklart. Jag vill kunna skapa relationer till människor på ett djupare plan, säger Melina Bonnici.

I helgen kom blivande studenter till Linköping för att försöka avgöra var de vill tillbringa studenttiden. Linköping hamnade på fjärde plats när studentum.se rankade universitetsstäder utifrån nio olika parametrar (se faktarutan).

Linköpings universitet rankades högt när det gäller kommunikationer, studentliv och forskarutbildning. Men vad är det studenterna tycker är viktigast? I videon får du svaret från fyra blivande universitetsstudenter.

När studentum.se rankade 34 olika universitetsstäder utgick från de här nio parametrarna och de viktades utifrån en enkätundersökning om vad som var viktigast bland webbplatsens användare:

1. Bra kommunikationer (kollektivtrafik, cykel, tåg)

2. Bra möjligheter till extrajobb under studietiden

3. Studentboende (rimlig hyra, kötid, läge)

4. Karriärmöjligheter i staden

5. Möjlighet att hitta praktikplats

6. Stadslivet (utbud av kaféer, restauranger, barer)

7. Studentlivet (utbud av aktiviteter på nationer, studentkårer och föreningar)

8. Möjlighet till master och forskarutbildning

9. Utbud av fritidsaktiviteter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.