Svårt få hem flicka på väg till IS

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga flicka från Linköping som skulle ansluta sig till Islamiska staten (IS) sitter fortfarande i förvar i Österrike. Sociala myndigheter i Sverige vill omhänderta henne, men måste först få hem henne – och det är oklart hur det ska gå till.

– Problematiken ligger i att det är oklart om det finns något lagstöd i det här ärendet, säger Fredrik Kliman, presstalesperson på polisen i region Öst.

Inte förbjudet att resa till Syrien

Det var i torsdags som flickans föräldrar kontaktade socialförvaltningen i Linköping och berättade att dottern försvunnit hemifrån. Familjen råddes då att kontakta polisen.

17-åring misstänkt för IS-resa

– Ganska snabbt stod det klart att det fanns misstankar om att hon skulle till Syrien. Ärendet överlämnades därmed till Säpo och Noa (polisens Nationella operativa avdelning) som skött kontakterna med myndigheter i Österrike, säger Fredrik Kliman.

Säpo och Noa har nu lämnat tillbaka ärendet till polisregion Öst, som ännu inte kan svara på hur det ska gå till att få hem henne. Det är i sig inte förbjudet att resa till Syrien.

Beslut om omhändertagande

Om flickan kommer hem kan hon omhändertas av sociala myndigheter.

– Vi har tagit beslut om ett omedelbart omhändertagande, det kan vi göra med unga som vistas utomlands, men vi kan inte verkställa det förrän hon kommer till Sveriges gränser, säger Anita Lhådö, socialchef i Linköpings kommun.

TT: Kommer polisen hjälpa till att få henne till Sverige?

– Jag har förstått det så att om hon inte är anklagad för något brott, så kan inte polisen göra något. Men vi har bett den österriska polisen om hjälp för att hon ska komma till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-åring misstänkt för IS-resa

Mer i ämnet