Foto: Carl Bruno Tersmeden / SVT

Svårt för analfabeter att klara distansundervisning med datorer

Uppdaterad
Publicerad

För att minska smittspridningen av coronaviruset så står en stor del av landets klassrum tomma, men att klara distansundervisning är svårt om man inte kan läsa eller skriva och aldrig jobbat med datorer förut.

På Svenska För Invandrare, SFI, i Norrköping har eleverna nu fått låna datorer att ta med sig hem. Instruktionen från kommunen är att undervisningen ska hållas på distans, men det har varit svårt för vissa elever.

– Man blir ju inte digitaliserad bara av att man får en dator, säger Åsa Andersson Rosin som är lärare på skolan.

Har inget internet

Hon berättar att de flesta av hennes elever ska lära sig läsa och skriva för första gången i sitt liv och det på ett modersmål som inte är deras. De har dessutom ofta aldrig jobbat med dator tidigare och har inget internet hemma.

Det här är faktorer som gör att man har insett att distansundervisning inte fungerar för alla. Därför har man bestämt att eleverna som har störst problem ska få komma till skolan ett par gånger i veckan i små grupper med max tre personer i varje, för att få stöd och hjälp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet