Senast 15 minuter efter larm ska Sjöräddningssällskapets styrka vara på väg mot en olycksplats. Foto: SVT

Svävare räddningen på svaga isar

Uppdaterad
Publicerad

Helgens omkastning av vädret har fått många isar att bli förrädiska. För Sjöräddningssällskapets svävare är det nu högsäsong.

Under 2021 så har Sjöräddningssällskapets styrka i Motala hittills ryckt ut sex gånger. Risken är att det blir några gånger till nu. Sportlov i kombination med omslag i vädret är knappast en idealisk situation.

– På de mindre sjöarna så är det ganska bra isar, men de kan ganska snabbt försämras, berättar Henrik Elsehamn, jourbefälhavare vid Sjöräddningssällskapet.

Motala

Isen på Vättern brukar försvinna snabbare. En öppning i isen plus vind och sol gör att isen kan bli farlig på bara några timmar.

Kan arbeta på både is och vatten

Just när sjöar och vattendrag har både is och öppet vatten är det svårt att använda båt vid räddningsinsatser. Isen stoppar båten, men isen är å andra sidan inte tillräckligt tjock för att kunna gå på. Det är då svävaren behövs. Eftersom den svävar fram på en luftkudde kan den obehindrat röra sig på såväl is som vatten.

– Vi är inte beroende av att isen ska bära. Om isen spricker så kan vi fortfarande ta oss framåt, säger Elsehamn.

Dessutom är det lätt att komma nära den nödställde.

– Vi kan ju gå väldigt nära där en båt skulle ha gått på grund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet