En 17-årig flicka ska ha gripits i Österrike. Foto: SVT/TT

Svensk flicka gripen – skulle ansluta sig till IS

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig svensk flicka som ska ha varit på väg till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen Islamiska staten, har gripits i Österrike, rapporterar Expressen. Säpo bekräftar för SVT Nyheter Öst att man känner till händelsen och bistår med information.

Enligt Expressen har flickan varit internationellt efterlyst sedan i onsdags. Både Säkerhetspolisen och Nationella operativa avdelningen, NOA, (tidigare Rikskriminalpolisen) är inkopplat på fallet.

17-åringen greps i Wien på lördagseftermiddagen, sedan familjen lyckats spåra flickans telefon och informerat polisen i Österrike. Svensk polis är förtegen om händelsen.

17-åring misstänkt för IS-resa

– Det är en person som är efterlyst i region öst och Nationella operativa avdelningen jobbar med ärendet. Vi samarbetar med andra myndigheter i landet, bland annat Säpo, och utländska myndigheter, säger Stephan Ray, pressekreterare på polismyndigheten.

Man vill inte svara på varför flickan är efterlyst och hänvisar övriga frågor till polisen i Linköping. Enligt tidningen är flickan född och uppvuxen i Sverige och är hemmahörande i Linköping.

Radikaliserats senaste tiden

Expressen har talat med familjen som säger till tidningen att avsikten med flickans resa var att ansluta sig till IS i Syrien. Enligt familjen har hon radikaliserats den senaste tiden och ska bland annat ha tittat på videoklipp kopplade till terrororganisationen och pratat positivt om IS.

Socialjouren i Linköping fattade under lördagsnatten beslut om omhändertagande, men enligt polis som Expressen talat med är det osäkert hur länge man kan hålla flickan frihetsberövad då hon inte är misstänkt för brott. Man säger även till tidningen att svensk polis inte kan ”tvinga hem henne på ett plan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-åring misstänkt för IS-resa

Mer i ämnet