Foto: Svensk plaståtervinning

Svensk plaståtervinning får 102 miljoner från Klimatklivet

Publicerad

Motalaföretaget Svensk plaståtervinning får 102 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet. Pengarna ska investeras i åtgärder för att sortera ut plast ur hushållsavfall. Förhoppningen är att initiativet ska minska utsläppen med 196 000 ton koldioxid per år.

Även avfallssortering av Tekniska verken i Linköping, plaståtervinning inom jordbruk av Reviva Plastics, återvinning av fönsterglas av Ragn Sells Recycling och återvinning av schaktmassor av KEWAB, får stöd från Klimatklivet.

”Kostnadseffektivitet på sikt”

– Återvinningen gör att mindre jungfrulig råvara behövs, samtidigt som förbränningen minskar. Utsläppen minskar i flera led. Många av de här projekten ger också ökad kostnadseffektivitet på sikt, trots att det initialt krävs stora investeringar, säger Carl Mikael Strauss, chef för Klimatklivets industrienhet, i ett pressmeddelande.

Företagets vd, Mattias Philipsson, säger att stödet från Klimatklivet möjliggör en investering i en sorteringslina där plast som av misstag, eller okunskap, hamnat i hushållsavfallet kommer att kunna sorteras ut.

Ahmad och Benjamin fick jobb hos företaget – hör dem i videon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Benjamin och Ahmad arbetar med plastsortering i Motala. Hör deras tankar om ungdomsarbetslöshet i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

Klimatklivet är ett investeringsstöd som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Det kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige och drivs av Naturvårdsverket.

Källa: Naturvårdsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet