Svenska kyrkan i Mjölby vill starta bolag

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan i Mjölby vill starta ett företag för att bland annat driva förskola och städbolag, skriver Corren.

När kommunen har svårt att bygga ut förskolan vill kyrkan starta en egen förskola, skriver tidningen Corren. Andra verksamheter som Svenska kyrkan i Mjölby funderar på att starta är städbolag och restaurang/bageri.

Redan idag driver Svenska kyrkan förskolor i Linköping, men för Mjölby är det nytt.

Ekonomin är det som ligger bakom förslaget att driva företag. Om det blir överskott i verksamheten ska det gå tillbaka till pastoratet. Dessutom ser kyrkan företagandet som en möjlighet att få nya kontakter i samhället.

Kan ge jobb året om

När det gäller städbolaget ser kyrkan det som en möjlighet att erbjuda jobb till viss personal under en större del av året. Kyrkogårdsarbete behöver exempelvis personal under vissa tider, medan det kan vara dåligt med arbetsuppgifter under andra tider på året. De som idag anställs som säsongspersonal skulle kunna erbjudas jobb året runt.

Tanken med att driva ett bageri är att kyrkan ska bli självförsörjande när det gäller bröd.

Ännu är inget helt klart men tanken är att verksamheterna ska kunna starta under 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.