Foto: SVT

Svenskar äter farligt mycket salt

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 3000 personer i Östergötland och på Gotland dör av stroke eller hjärtinfarkt varje år. En stor skuld har saltet i maten.

Livsmedelsverket vill att vi alla börjar kolla hur mycket salt det är i den mat vi äter.

– Det kan räcka med tv smörgåsar och en tallrik flingor till frukost och en prtion köttbullar med sås till lunch för att komma upp i ohälsosamma nivåer. Då finns det inget över till middagen, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

På Gotland dör varje år 400 personer av hjärtinfarkt eller stroke. För Östergötland är siffran så hög som 2700 personer. Livsmedelsverket menar att en viktig orsak är just saltet i vår mat.

Livsmedelsverkets kampanj ”Syna saltet” vill få oss alla att börja kontrollera innehållsförteckningar så att vi vet hur mycket salt vi egentligen får i oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.