Lars Engelbrektsson ordförande Sverigedemokraterna på Gotland Foto: SVT

Engelbrektsson: ”Stödet bland medlemmarna är fortsatt högt”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagseftermiddagen höll Sverigedemokraterna på Gotland årsmöte. Enligt P4 Gotland vill vissa av medlemmarna välja en ny ordförande. Men Lars Engelbrektsson fick fortsatt förtroende.

– Jag är enhälligt återvald och det fanns ingen motkandidat. Ni får mejla om ni vill ha svar på fler frågor, säger Engelbrektsson direkt efter årsmötet till SVT Nyheter Öst.

För ett år sedan avsattes den dåvarande ordföranden Lennart Pettersson av en majoritet av medlemmarna. Enligt P4 Gotland finns ett missnöje även med ledarskapet hos efterträdaren Lars Engelbrektsson.

Styrelsen har inte varit fulltalig under året. Att två kassörer har valt att avsäga sig uppdraget samt att Engelbrektssons kvittoredovisning inte stämmer, har väckt frågor hos revisorn Arnold Boström.

Engelbrektsson i mejl: ”Känner inte igen mig i beskrivningen”

I mejlsvar till SVT Nyheter Öst uppger Lars Engelbrektsson senare:

Hur gick årsmötet, enligt dig? 

”Årsmötet gick bra och jag vill tacka medlemmarna för förtroendet då jag enhälligt blev omvald till distriktsordförande.”

Efter denna tid med hög rotation bland styrelseledamöterna, hur ska ni återupprätta förtroendet hos medlemmarna på Gotland? 

”Jag känner inte igen mig i din beskrivning. Som tidigare nämnt valdes jag och hela styrelsen in enhälligt och förtroendet samt stödet bland medlemmarna är med andra ord fortsatt högt.”

Hur kommenterar du anklagelserna om toppstyre? 

”Jag tycker att medlemmarnas röst ska avgöra hur de uppfattar att styrelsen har skött sig. Uppenbarligen är de nöjda med hur jag hanterat ordförandeposten då jag blev omvald.”

Revisorn Arnold Boström har reagerat på att din kvittoredovisning inte stämmer, och det faktum att två kassörer valt att avsäga sig uppdraget. Anser du att det finns skäl till självkritik, rörande den ekonomiska styrningen/redovisningen? 

”Alla kostnader har redovisats för och är i sin ordning. Därför fick den avgående styrelsen ansvarsfrihet på årsmötet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.