Följ med på visning av det som ska bli Sveriges största solcellspark. Foto: Drönarbild: Energiengagemang

Här ska Sveriges största solcellspark byggas

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan fick Linköping Sveriges största solcellspark, nästa år är det tänkt att den största ska ligga i Motala.

Området är ungefär 600 x 600 meter stort och det ska nu ska täckas med 44 000 solpaneler. Tidigare har ägarfamiljen arrenderat ut marken till lantbrukare. Nu blir det istället till solbrukare.

– Vi har diskuterat om det är rätt att ta bort åkermark, men det här är gammal mulljord som ger så lite och behovet av el kommer att öka enormt, säger Carl von Essen, en av markägarna.

Motala

Kommunen inte lika positiv

Kommunens bygglovsansvariga har visat oro för att solparken ska störa de gamla kulturmiljöerna vid Ulvåsa, men Carl von Essen tror inte att det blir något problem eftersom solpanelerna kommer att stå i en sänka nästan en kilometer bort från slottet.

– Vi har gjort en första bedömning av deras ansökan och vi ser svårigheter som bland annat handlar om strandskydd, biotopskydd samt att det rör sig om jordbruksmark. Dessutom handlar det om en kulturmiljö av riksintresse, säger Sani Murec, chef för plan- och byggenheten hos Motala kommun.

Nästa vecka ska markägare och kommun ha ett första möte där markägarna kan komma in med ytterligare synpunkter.

Nya svenska rekord

EnergiEngagemang som bygger solparken räknar med att den kan stå i 35 år och att investeringarna kommer att vara betalda efter 10 år. Solpanelerna kommer att producera 24GWh per år, tillräckligt för att täcka behovet för 1000 eluppvärmda villor och mer än dubbelt så mycket som den solpark som byggdes vid Linköping ifjol.

Om ett år ska parken vara igång, men Motala kommer inte att vara Sverigeledande särskilt länge. Redan 2023 ska en ännu större solcellspark stå färdig utanför Strängnäs.

Jonas Weissglas är marknadschef på EnergiEngagemang och berättar att i länder som Tyskland står 50 procent av solpanelerna på mark. Motsvarande siffra i Sverige är 10 procent, men att marklösningar nu blir allt vanligare även här.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet