I videon kan du se hur Försäkringskassan har svängt när det gäller stödet till unga vuxna med en funktionsnedsättning. Helena Ahrbom är en av dem som har berättat om det här i vår granskning. Hon och hennes föräldrar Anna och Karl Henrik berättar mer om det i dokumentären under artikeln. Foto: SVT

FK:s svängning kan leda till förändring

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Något stort har hänt. Nu är det inte längre bara anhöriga och intresseföreningar som höjer sina röster. Nu säger även Inspektionen för socialförsäkringen och Försäkringskassan att något är allvarligt fel. Det betyder att det kan leda till förändring.

Tina Enström

Reporter

I reportage efter reportage har jag och min kollega Ulf Persson skildrat hur unga vuxna med en funktionsnedsättning drabbas när de nekas aktivitetsersättning.

De hamnar mellan stolarna – och får varken stöd av Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen. Istället tvingas de söka försörjningsstöd hos socialtjänsten.

Granskning: Ett riktigt jobb

FK höll inte med om kritiken

I början av vår granskning var det främst anhöriga, handledare och intresseorganisationer som sade att det här var allvarligt – och fel.

Men Försäkringskassans områdeschef höll inte med om att det fanns några brister, utan sa istället att utredningarna blivit bättre och mer rättssäkra.

Trots att två socialförsäkringsministrar har slagit fast att ”det ska inte vara så” – unga vuxna med funktionsnedsättning inte ska behöva söka försörjningsstöd – så fick vi signaler om att fler hamnade i samma situation.

Men nu har någonting skett. Vi får nya svar på våra frågor.

Tre kritiska rapporter

Efter vår granskning ”Ett riktigt jobb” har regeringen gett Inspektionen för socialförsäkringen i uppdrag att undersöka stödet till unga med en funktionsnedsättning.

De senaste månaderna har det kommit hela tre rapporter.

Den första rapporten pekade på att Försäkringskassan kan ha tolkat lagen för hårt när de nekar unga aktivitetsersättning.

Den andra rapporten slog fast att hela 40 procent av dem som nekades aktivitetsersättning tvingades söka försörjningsstöd – och 20 procent hamnade hos kronofogden.

En annan ton i svaren

Idag kom den tredje rapporten som visar att hälften av utredningarna kring aktivitetsersättningen har brister – och i var tionde ärende är bristerna så stora att det kan ha lett till felaktiga beslut.

Och i videon här ovanför kan du se hur Försäkringskassan nu har svängt. Det är annan ton i svaren. Mer självkritiskt.

Det betyder att alla inblandade numera anser att det här är ett allvarligt problem. Och då kan det också leda till förändring.

Daniel Risarp bröt ihop när han förlorade ersättningen från Försäkringskassan. ”Man drar undan mattan för personer som redan har det klurigt”, sa Peter Bergqvist, handledare för den dagliga verksamheten Radio Leo i Linköping, när vi träffade dem. Här nedanför finns en länk till dokumentären där Daniel berättar mer. Foto: SVT

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet