Synskadade fågelskådare från Litauen besökte Tåkern

Uppdaterad
Publicerad

Sex fågelskådare från Litauen besökte idag Naturum Tåkern för att skåda fågel med örat.

Vid fågelsjön Tåkern finns tusentals fåglar men det är inte alla som kan se dem klart och tydligt, en del får använda andra sinnen. Idag besökte sex kvinnor från Litauen Tåkern, samtliga med synnedsättning.

– Jag ser bara rakt fram, det är som en tunnel, men det räcker för jag hör ju. Jag kombinerar det, säger Kristina Maldziene, ordförande för synskadades förbund Litauen.

Genom ett samarbete mellan Tåkerns Fältstation, Synskadades riksförbund och Ödeshögs Anykscias vänortsförening så har kvinnorna fått komma till Sverige för att dels lära sig mer om olika ögonsjukdomar men också för att få ta del av den svenska naturen.

-  Vi ville försöka sprida fågel- och naturintresset så mycket som möjligt och då har vi haft en särskild satsning på funktionsnedsatta personer, säger Bengt Andersson ordförande Tåkerns fältstation.

– Vi är väldigt glada för det här är en supergrej, ett superprojekt, säger Kristina Maldziene.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.