SKL utreder politikers föräldraledighet

Uppdaterad
Publicerad

Kommunpolitiker som vill vara hemma med barn lever en osäker tillvaro. De saknar lagstadgad rätt till föräldraledighet. Men nu vill Sveriges kommuner och landsting ta tag i frågan.

– Det här är en jättedålig signal. Ingen ska behöva avstå ett politiskt uppdrag bara för att man tänker sig att få barn någon gång under en fyraårsperiod, säger Ingela Gardner Sundström på SKL.

När regionrådet Stefaan de Maecker (MP) ville vara hemma med sitt barn visade det sig att ingen heltidspolitiker tidigare varit föräldraledig på Gotland.

– Så vitt jag vet är jag den första. Jag fick fråga tjänstemännen hur vi skulle göra för det fanns inget tydligt regelverk, säger han.

Lokala uppgörelser

Politiker omfattas inte av föräldraledighetslagen eftersom de inte räknas som anställda. De är förtroendevalda och ett förtroende kan man inte ta ledigt ifrån. Kommunallagen ger inga sådana rättigheter.

Men på vissa håll har man ändå kommit fram till lokala uppgörelser. Till skillnad från kommunalrådet Maria Chergui (V) i Eskilstuna behövde Stefaan de Maecker inte avsäga sina uppdrag för att kunna vara föräldraledig.

På Gotland hittade de ett upplägg som fungerade smidigt, berättar han.

– Det krävdes några val i fullmäktige för att välja mina ersättare, men under tiden behövde inte jag avgå. Jag var kvar som regionråd formellt, men meddelade att jag skulle vara ledig, säger han.

Huvudbry hos SKL

Men frågan är vad som gäller och om den här typen av lokala lösningar är förenliga med kommunallagen. På juridikavdelningen på Sveriges kommuner och landsting vållar frågan huvudbry.

Att som kommun besluta om en egen regel eller rättighet för politiker att få vara lediga är att tänja för mycket på kommunallagens gränser eftersom dagens lagstiftning bygger på att man har sitt uppdrag hela mandatperioden.

Ingela Gardner Sundström, ordförande i Sveriges kommuner och landstings förhandlingsdelegation, säger också att lokala uppgörelser kan vara otrygga. Man kan inte veta innan om de andra är villiga att gå med på en sådan uppgörelse, menar hon.

”Ingen trevlig situation”

Dessutom finns alltid risken att bli utbytt under tiden. Det höll på att drabba henne själv när hon var kommunalråd.         

– Det fanns de som tyckte att de kunde passa på att byta kommunalråd när min barnledighet gick ut. Det var ingen trevlig situation, minns hon.

Ingela Gardner Sundström är rädd att den här otryggheten kan få framför allt kvinnor och yngre att avskräckas från att satsa på politik.

– Det här är en jättedålig signal. Ingen ska behöva avstå bara för att man tänker sig att man kanske vill få barn någon gång under en fyraårsperiod. Likaväl som man kan kombinera andra vanliga yrken med föräldraskap måste man kunna kombinera politiken med föräldraskap, allt annat vore ju hemskt.

Behöver utredas

Ingela Gardner Sundström anser att frågan är så viktig att den behöver utredas.

För Sveriges kommuner och landsting kan det bli aktuellt att ta fram en nationell modell eller rekommendation som kommuner kan luta sig mot, ungefär på samma sätt som man har i frågan om politikerpensioner.

– Frågan har kommit i ett annat läge nu och vi måste titta på om det behövs en reglering eller gemensam lösning, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.