Foto: Patrik Widegren

Takmålning från 1200-tal hittad på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Att Gotlands kyrkor är nästan som skattkammare när det gäller kulturarvsföremål är känt sedan länge. Nu har det bevisats igen. Under arbetet med att renovera Vall kyrka gjorde antikvarier nyligen en stor upptäckt. Under den gamla putsen dolde sig en unik takmålning.

För en månad sedan närmade sig den omfattande renoveringen av kyrkan i Vall slutet. Det var när man skulle göra rent putsen i taket som målningen började titta fram. En målning som inte någon sett på flera hundra år.

– Den har legat under kalk och puts i flera hundra år, det känns fantastiskt för Gotland och för Vall, säger Marleen Kolmodin, konservator.

Från tidigt 1200-tal

Målningen är gjord samtidigt som tornet byggdes under tidigt 1200-tal. Någon gång, troligtvis under 1600-talet målades den över, och föll i glömska. De olika figurerna i målningar tycks berätta en historia om det onda mot det goda.

– Mittcirkeln, och nu tolkar jag fritt, kan vara någonting med himmelriket, och att onda varelser försöker ta sig in. Det är en strid med olika varelser, säger Marleen Kolmodin.

”Roligt för församlingen”

Kyrkoherden Monika May väntar nu på att renoveringen ska bli klar så att hon kan öppna kyrkan för gudstjänster igen.

– Det är fantastiskt med de här jättegamla målningarna som har ett helt annat formspråk än vad vi är vana vid i vår medeltida kyrkor. Det blir roligt för församlingen att kunna se det här, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.