Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Lars Pehrson /TT

Tallarna i Östergötland är fortsatt utsatta när älgarna letar mat

Uppdaterad
Publicerad

När älgar, rådjur och andra hjortdjur betar på tallplantor och unga tallar, blir det skador som hämmar tillväxten och i värsta fall gör att träden dör.

I Götaland ser Skogsstyrelsen en minskning av skadade träd, men Östergötland skiljer sig.

I Östergötland skadas 15 procent av ungtallarna på grund av att älgarna äter knopparna på träden. En årlig betesinventering gjord av Skogstyrelsen, visar att Östergötland är det näst mest drabbade länet i Götaland. Bara Blekinge ligger sämre till.

Sett över tid har skadorna på träden minskat i hela Götaland. Lars Ingemarson, viltexpert på Skogsstyrelsen, tycker dock att det fortfarande är en för hög andel av träden som skadas.

Påverkar både markägare och virkesindustrin

Skadorna på träden gör att markägare får sina plantor förstörda och att tallarna som ska säljas till virkesindustrin håller en sämre kvalitet.

Målet framöver är att max fem procent av ungtallarna ska få ta skada på grund av älgarna.

– Man måste plantera mer tallar och nyttja de områden där de trivs och kan växa ordenligt, samtidigt måste man skjuta fler rådjur och hjortar så att konkurrensen om maten inte blir så stor, säger Lars Ingemarson. 

I klippet ser du fom forskning som pågår om betesskador

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En minskning av älgstammen är nödvändigt enligt Jan Persson. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.