Så fungerar en malaisefälla – Angelica Weisner visar Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Tält i skogen kan rädda våra insekter

Uppdaterad
Publicerad

Artrikedomen i Östergötlands granskogar ska nu undersökas i ett projekt där totalt 36 skogsområden i länet studeras.

Bakom projektet står Länsstyrelsen Östergötland, Linköpings universitet och fem skogsägare. Tanken är att jämföra reservatsskog med olika stadier av produktionsskog, för att se vilka arter som har det extra svårt idag.

– Vi har ett ansvar att ta hand om våra arter, att de finns kvar i livskraftiga populationer. Då är det viktigt att sköta om våra skogar på bästa sätt, säger Nicklas Jansson, biolog och projektledare på länsstyrelsen.

Nicklas Jansson berättar mer om projektet och Sanna Strömberg förklarar hur skogsägare kan få nytta av studien:

Insekter minskar i andra länder

Angelica Weisner, masterstudent i biologi vid Linköpings universitet, hoppas fånga insekter i 36 malaisefällor utplacerade i de olika områdena. Studier av de infångade insekterna hoppas hon ska ge svar på vilken miljö de gynnas av.

–  Man har sett att antalet insekter har minskat i andra länder. I Tyskland gjordes en studie nyligen där man såg att insekterna hade minskat med över 70 procent, säger hon.

I klippet högst upp visar Angelica Weisner hur en malaisefälla fungerar.

Vilka skalbaggar finns i området?

I kartläggningen ska också Rebecca Petersen, även hon masterstudent i biologi, titta närmare på vilka skalbaggar som vistas i de utvalda områdena.

– Jag kommer kunna se vilka typer av skalbaggar det finns i ett visst specifikt område. Och sen kan jag jämföra hur många det finns av varje sort och vilka arter, säger Rebecca Petersen.

Se i klippet hur en fönsterfälla fungerar:

Varför är det så viktigt att göra en sådan här undersökning?

– Vi kan ju exempelvis se om en specifik fågel skulle kunna överleva, bara det finns en viss skalbagge i området. Det är viktigt att bevara biologisk mångfald för att säkerhetställa ett bra ekosystem, säger hon.

Ett utvalt område ligger i Hjälmstorpenäs naturreservat, en liten bit utanför Rejmyre. Foto: SVT/Lovisa Gelin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.