Per Edman (V), vice ordförande i Tekniska nämnden, Region Gotland Foto: SVT

Tekniska nämnden: ”Vi kommer testa lagstiftningen”

Uppdaterad
Publicerad

Alla riksdagspartier bakom Almedalsveckan uppmanar Region Gotland att inte hyra ut mark till nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR. Nu ligger frågan hos Tekniska nämnden.

Tekniska nämnden i Region Gotland ansvarar för markuthyrningen under Almedalsveckan.

Per Edman (V) är både vice ordförande i Tekniska nämnden och en av arrangörerna, som uppmanar regionen att inte hyra ut mark till Nordiska Motståndsrörelsen.

– För det första kommer vi ta upp frågan som ett separat ärende på arbetsutskottet nästa vecka. Sedan måste vi nog ha hjälp av våra kommunjurister för att reda ut vilken väg vi kan använda oss av för att inte göra något olagligt, säger Per Edman (V), vice ordförande i Tekniska nämnden.

– Går det att stoppa Nordiska Motståndsrörelsen redan till den här sommaren?

– Ja, det kommer vi kunna göra. Det är jag ganska säker på. Vi testar lagstiftningen, och gör vi sedan något fel så får vi ta det i efterhand, säger Per Edman (V). 

Nordiska Motståndsrörelsen har fått tillstånd att tala på allmän plats under Almedalsveckan. De har också fått tillstånd att hyra gatumark av Region Gotland. Arrangörsgruppen hoppas nu att deras beslut kan få Region Gotland att tänka om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.