Leif Dahlby (S), ordförande i Almedalsgruppen med ombudsmän från de politiska partierna. Foto: SVT & TT

Eniga politiker vill stoppa markuthyrning till nazister

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga riksdagspartier bakom Almedalsveckan uppmanar Region Gotland att inte hyra ut mark till nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.

– Det gäller också andra antidemokratiska och våldsbejakande organisationer, säger ordföranden i Almedalsveckans arrangörsgrupp Leif Dahlby (S).

Beslutet var enhälligt och fattades idag på förmiddagen.

Nordiska Motståndsrörelsen har fått tillstånd att tala på allmän plats under Almedalsveckan. De har också fått tillstånd att hyra gatumark av Region Gotland. Arrangörsgruppen hoppas nu att deras beslut kan få Region Gotland att tänka om.

– Vi uppmanar regionen att säga nej. Sedan om de verkligen kan göra det, det får de ta med sin juridiska expertis som finns inom regionen, säger Leif Dahlby.

Påverkar inte i dagsläget

Mia Stuhre är Region Gotlands koordinator för veckan. Enligt henne så får dagens besked från politikerna i arrangörsgruppen inga omedelbara konsekvenser.

– Just nu har NMR tillstånd att vara på offentlig mark under veckan. Så det här beslutet påverkar inte i dagsläget. 

Vad kan det få för konsekvenser ändå?

– Att de kanske inte får lov att göra det nästa år.

Tror du att det går att påverka årets tillstånd?

– Då får man överpröva det beslut som är taget i så fall och det är ingen som har gjort det ännu, säger Mia Stuhre.

Vill driva frågan så långt det går

SVT Nyheter Öst har sökt ordföranden för Tekniska nämnden i Region Gotland som ansvarar för markuthyrningen. Han säger dock att man inte har några kommentarer för tillfället.

Arrangörsgruppen skärpte i förra veckan regler för att försäkra sig om att inte antidemokratiska organisationer ska kunna delta i det officiella programmet.

Läs mer: Skärpta regler för Almedalsveckan

Region Gotland har tidigare sagt att det inte går att neka Nordiska Motståndsrörelsen att vara med under Almedalsveckan. Men Leif Dahlby hoppas att de inte dyker upp.

Läs mer: Nazister till Almedalsveckan

– Vi ska driva den här frågan så långt det bara går, säger han till SVT Nyheter Öst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nazister i Almedalen

Mer i ämnet