Ganska mycket folk och vackert väder i Almedalen (2009).
Folk och vackert väder i Almedalen. Arkivbild. Foto: Leif R Jansson/TT
Debattinlägg

”Våldsbejakande organisationer inte välkomna i det officiella Almedalsprogrammet”

Opinion ·

”Vi skärper nu kriterierna för det officiella programmet för att ytterligare försäkra oss om att våldsbejakande, antidemokratiska organisationer inte har möjlighet att bli en del av den officiella Almedalsveckan”, skriver Almedalsveckans Leif Dahlby och Mia Stuhre.

Om debattörerna

Leif Dahlby
Ordförande Almedalsveckans politiska huvudarrangörsgrupp
Mia Stuhre
Projektledare Almedalsveckan

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Demokratin måste försvaras med demokratiska medel! Vi kommer aldrig att acceptera att våldsbejakande och antidemokratiska organisationer är en del av Almedalsveckans officiella program.

Men vi kommer heller aldrig att kunna styra vilka som finns på plats – det är en del av Almedalsveckans storhet.

Om alla vi, som tror på demokratin och alla människors lika värde och rättigheter, viker ner oss och stannar hemma när extremister försöker kapa vår mötesplats så låter vi dem vinna.

En av demokratins äldsta och svåraste frågor är hur man ska förhålla sig till meningsmotståndare som vill utnyttja öppenhet och demokratins möjligheter för att propagera för motsatsen till ett demokratiskt förhållningssätt.

En demokrati måste ständigt försvaras med demokratiska medel och det är vår övertygelse att lösningen inte är minskad yttrandefrihet och öppenhet.

Förra veckan beslutade polisen att ge ett öppet nationalsocialistiskt parti tillstånd för att bland annat nyttja offentlig plats för allmän sammankomst.

Beslutet är grundat både på yttrandefrihetsgrundlagen och ordningslagen och lagarna gäller lika för alla. Av beslutet följer bland annat att de kommer att få hyra mark av Region Gotland.

Vår yttrandefrihet skyddar även obehagliga åsikter.

Däremot är yttrandefriheten inte oändlig – det finns gränser för vad som får sägas. Polisens ska gripa in om yttrandefrihetens gränser överträds, exempelvis med hot, förtal eller hets mot folkgrupp.

Men Sverige har ingen förhandscensur. Yttrandefrihet innebär ingen naturlig rätt att delta på vilken arena som helst. Almedalsveckan hyllar demokratin, öppenheten och alla människors lika värde och rättigheter.

Vi har tagit beslutet att ytterligare försäkra oss om att våldsbejakande, antidemokratiska organisationer inte har möjlighet att bli en del av den officiella Almedalsveckan genom att lägga till ett krav även på på den arrangerande organisationen.

En arrangör som tydligt står för antidemokratiska och våldsbejakande budskap uppfyller inte kriterierna och får därmed inte vara med i det som många ser som Almedalsveckans själ – det officiella programmet.

Almedalsveckan är samtidigt något mer än det officiella programmet. Det är också en öppen mötesplats som utöver de officiella programpunkterna, äger rum på gator och torg, i parker och privata trädgårdar.

Detta är en av Almedalsveckans stora styrkor, att den ägs av alla och ingen. Som vi nu ser kan detta också vändas till dess nackdel om demokratins fiender väljer att ta plats.

Det är vår starka förhoppning att så många som möjligt väljer att stå upp för demokratin på plats i Almedalen.

Låt oss visa demokratins styrka genom att mötas och diskutera, lyssna och argumentera med respekt för varandras rätt att tycka olika.

De som inte spelar efter det demokratiska samhällets spelregler får bli en fråga för ordningsmakten.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.