Inte önskvärt men svårt att säga nej

Uppdaterad
Publicerad

En del Gotlandspolitiker ser det som svårt att stoppa NMR:s närvaro under politikerveckan. Andra vill att man ska göra allt som går på laglig väg för att hindra det nazistiska partiets medverkan.

De flesta lokalpolitiker på Gotland har lätt att ta avstånd från den idelogi som den nazistiska organisationen, Nordiska motståndsrörelsen, NMR, står för. Samtidigt ser politikerna problem med att säga nej till NMR:s medverkan under politikerveckan i sommar. Den lagstadgade mötes- och organisationsfriheten väger tungt om ett samhälle vill kalla sig en demokrati, menar de.

Alla ska behandlas lika

– Vi har ju att förhålla oss till att värdera alla lika, när det gäller marken, platsen, det offentliga rummet säger Meit Fohlin (S), vice ordförande i regionsstyrelsen.

NMR har fått tillstånd av polisen att hyra gatumark och att få hålla tal på en förutbestämd talarplats under Almedalsveckan. På grund av lagen om yttrandefrihet kan varken polisen eller Region Gotland säga nej.

– Önska kan man ju alltid, men vi har också en lagstiftning som vi faktiskt måste se till att följa, säger oppositionsrådet Eva Nypelius (C).

Vill försöka stoppa NMR

Vänsterpartisten Per Edman vill ändå försöka att stoppa NMR:s närvaro.

– Så fort jag fick höra om det här så skrev jag till övriga partiers företrädare i gruppen som arrangerar Almedalsveckan och föreslog att vi ska se om det finns någon laglig väg att stoppa detta, säger han till SVT.

MER: Se hela reportaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.