Medlemmar ur Nordiska Motståndsrörelsen. Arkivbild. Foto: TT

Nazister kommer till Almedalsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Den uttalat nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen kommer att delta på Almedalsveckan i år.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och har inget mandat att säga nej, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan.

Nationalsocialistiska och anti-semitiska Nordiska Motståndsrörelsen har ansökt om att delta på Almedalsveckan på Gotland, den årligt återkommande samlingsplatsen för svensk politik. Det rapporterar Gotlands Allehanda.

– Generellt så vill vi vara där politik debatteras och det görs ju i Almedalen, säger Pär Öberg från NMR till tidningen.

NMR vill dela ut flygblad, hålla tal och informera om sin politik, enligt Öberg.

– Vi har ganska nyligen bildat en parlamentarisk gren i form av ett parti och vi kommer att ställa upp i valet. Så det är första gången vi är i Almedalen, fortsätter han.

Ökänd nazistisk gruppering

Den nazistiska grupperingen har förespråkat revolution genom våldsamma medel, och blev föremål för intensiv granskning i samband med att ett 50-tal personer genomförde en beväpnad attack mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i Stockholm 2013. Sju personer, däribland Nordiska Motståndsrörelsens dåvarande ledare, dömdes för våldsamt upplopp.

Enligt Almedalens arrangörer har de inget mandat för att neka nazistiska grupperingar att ta plats i anslutning till arrangemanget.

– Vi ska skilja på två saker: NMR har ansökt om hyra mark under Almedalsveckan, för att ställa upp ett tält eller vad de nu planerar att göra. Då måste man gå via polisen för att få tillstånd. Vi har yttrandefrihet i Sverige och de är ett registrerat parti, så vi på Almedalsveckan har inget mandat för att säga nej, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, till Kulturnyheterna.

Nordiska Motståndsrörelsen har däremot inte ansökt om att vara med i det officiella programmet som deltagare, enligt Mia Stuhre.

– Om det skulle hända har vi möjlighet att säga nej om de inte uppfyller våra kriterier. Det är ytterst en fråga för Sveriges åtta riksdagspartier, som är värdar för Almedalsveckan.

Hur ser ni själva på att en nazistisk organisation deltar på Almedalsveckan?

– Jag kan förstå om det upprör känslor, men vi har en grundlag som säger att man får lov att yttra sig. Men jag har verkligen full förståelse för att man reagerar på detta.

”De har fått tillstånd”

Säkerhetspolisen ser Nordiska motståndsrörelsen som den nazistiska grupp som utgör det största hotet mot rikets inre säkerhet. Flera av organisationens medlemmar är dömda för våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. I en rapport 2009 skrev Säkerhetspolisen om Nordiska motståndsrörelsen:

”Organisationen har som målsättning att etablera ett totalitärt styre genom revolution”.

Polisen kan välja att inte bevilja tillstånd av säkerhetsskäl. Men enligt Towe Hägg, polisens presstalesperson, har tillstånden beviljats.

Vad är det som Nordiska motståndsrörelsen nu har fått tillstånd till?

Polisens presstalesperson Towe Hägg.

– De har fått tillstånd att använda en plats för att ha sitt tält på. De har också tillstånd om en allmän sammankomst och handlar ju då om torgmöte, tal och informationsspridning, säger Towe Hägg.

Towe Hägg förklarar att alla ansökningar om tillstånd som kommer in gås igenom utifrån flera parametrar men att de ska medverka till att ”yttrandefriheten och demonstrationsrätten hålls vid liv”.

– Almedalsveckan är ju ett väldigt bra sätt att visa vad vi har för demokratiska möjligheter i yttrandefrihetslagen och förordningen så det finns möjlighet att söka tillstånd och vi har beviljat det. Det är ett av de många som är beviljade, säger Towe Hägg.

Ser ni några risker med att en sådan organisation tillåts hålla möten under Almedalsveckan?

– Under Almedalsveckan så har polisen en särskild kommendering som arbetar med att förhindra och förebygga brott som sker under hela veckan. Vi är på plats så bedömningen är att det här tillståndet precis som de andra kommer att kunna genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.