Utrikesminister Margot Wallström frågar sig när det blev självklart att nazister ska få framträda. Foto: TT

Utrikesminister Margot Wallström: ”Varför släpper de in nazister i Almedalen?”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) protesterar mot beskedet att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen får valtala i Almedalen. Själv tänker hon inte besöka politikerveckan.
– Jag förstår inte varför Almedalen släpper in nazister och väljer att ge dem den plattformen, säger hon.

Vid en informell pressträff på utrikesdepartementet på tisdagsmorgonen sade utrikesminister Margot Wallström, som svar på en fråga från SVT Nyheter att hon inte delar arrangörernas åsikt att det öppet nazistiska partiet Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, ska få valtala under Almedalsveckan.

– När blev det självklart att nazister ska få framträda? säger Margot Wallström.

LÄS MER: Nazister kommer till Almedalen

Utrikesministern berättade hur hon tagit djupt intryck av den numera avlidne läkaren och överlevaren från koncentrationslägren Jerzy Einhorns varningar om att aldrig acceptera ”brunskjortor”, även om de är få.

Inleds i helgen

NMR registrerades som parti hos Valmyndigheten 2015. Partiet har ansökt om plats och tillstånd att tala under politikerveckan som inleds i Visby i helgen. 

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och vi har inget mandat att säga nej till NMR, sade projektledare Maria Stuhre till Aftonbladet när det blev känt att arrangörerna för Almedalen gett grönt ljus åt nazisterna.

Löfven nobbar Almedalen

I februari meddelade statsminister Stefan Löfven att han inte kommer att delta i Almedalen. I stället ska han resa runt i Sverige ”för att besöka orter som normalt inte besöks av en statsminister”.

Finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att tala på Socialdemokraternas dag.

– Vi kommer aldrig låta en nazistisk grupp sätta agendan för det demokratiska samtalet. Men självklart har vi förståelse för att andra väljer att inte åka dit, säger Gösta Brunnander, pressekreterare hos Magdalena Andersson.

Påverkar det er att NMR ska få valtala?

– Det gör saken ännu mer viktig.

Anser finansministern att det är rätt eller fel att NMR får valtala i Almedalen?

– Socialdemokraterna stödjer överklagandet (av NMR:s tillstånd att vara på plats under Almedalen). Vår grundhållning är att nazister inte har någonting i Almedalen att göra.

LÄS MER: Stefan Löfven nobbar Almedalen

LÄS MER: FI:s ungdomsförbund i Almedalen trots uppmaning till bojkott

Rättelse: I en tidigare version av den här texten stod att Margot Wallström bojkottar Almedalen eftersom NMR kommer att valtala där. Det stämmer inte, det var sedan tidigare bestämt att Wallström inte skulle besöka Almedalen i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nazister i Almedalen

Mer i ämnet