Fängelse för nazistattack i Kärrtorp

Uppdaterad
Publicerad

De sju som åtalats för angreppet mot demonstrationen i Kärrtorp i december döms för våldsamt upplopp. Svenska motståndsrörelsens Stockholmsledare döms till åtta månaders fängelse.

En 29-årig man, Stockholmschef för nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR), döms till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp. Två 24-åriga män som även de ansetts vara drivande vid attacken döms båda till sex månaders fängelse. Bägge två döms för våldsamt upplopp, den ene även för vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Tre av de åtalade tonåringarna döms till ungdomstjänst för våldsamt upplopp. En fjärde tonåring döms till ungdomsvård. Två av de sju åtalade har även dömts för andra brott.

SMR-chefens advokat förvånad

– Jag är förvånad att tingsrätten ger min klient ett högre straff än de andra, då han varken ses som en anförare eller anstiftare, säger Thomas Weilander, 29-åringens advokat till SVT Nyheter.

– Sex månader känns som en väl avvägd dom, säger advokat Peter Skeppstedt, som företräder en av de åtalade 24-åringarna.

Båda advokaterna ska nu rådgöra med sina klienter om man ska överklaga eller inte.

Nazisterna angrep först

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att den folksamling där de åtalade ingick kastade flaskor, stenar och knallskott, och att de hade påkar och sköldar. De åtalade har hela tiden hävdat att det handlade om en motdemonstration.

”Tingsrätten har funnit det bevisat att folksamlingen agerat med ett gemensamt ordningsstörande uppsåt och uppvisat ett gemensamt uppsåt att hindra polisens tjänsteåtgärder i samband med demonstrationen”, skriver tingsrätten.

Tingsrätten anser också att det är bevisat att folksamlingen har ”gått till förenat våld mot person”.

”Det har för tingsrätten varit uppenbart att det varit folksamlingen (nazisterna, red. anm.) som först angripit de demonstrerande genom att de, så snart de anlände till torget, börjat springa och kasta flaskor mot dem” säger tingsrättens ordförande, rådmannen Claudia Vadaszi.

Inte bevisat vilka som ledde upploppet

Tingsrätten har konstaterat att de två 24-åringarna som varit åtalade för att ha anstiftat det våldsamma upploppet har skickat sms med instruktioner inför attacken. Men eftersom de bara skickats till några enstaka deltagare anser man det inte bevisat att de var anstiftare av attacken.

En av dem och 29-åringen pekades också ut i åtalet som anförare av det våldsamma upploppet, men det anser inte tingsrätten har kunnat bevisas.

Gällande en grov misshandel mot en V-politiker i Dalarna, som 29-åringen också har misstänkts för, så har åklagaren lagt ned åtalet.

Det var den 15 december som ett 50-tal personer gick till attack mot en manifestation i Kärrtorp mot nazism.

SMR anföll demonstration mot nazism

Visa
  • Några hundra personer, även barn, deltog i den tillståndsgivna demonstrationen mot nazism och rasism i Kärrtorp i södra Stockholm den 15 december i fjol.
  • Manifestationen angreps plötsligt av nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR).
  • Veckan efter, söndagen den 22 december, samlades omkring 16.000 personer i Kärrtorp för en mycket uppmärksammad demonstration mot rasism och våld.
  • Sju personer åtalades den 17 februari för våldsamt upplopp. Totalt kommer ett 30-tal personer att åtalas framöver, nästan alla med koppling till SMR.
  • Även en man som är aktiv i antifascistiska kretsar kommer att åtalas för att ha knivhuggit en av nazisterna.

Svenska motståndsrörelsen

Visa
  • Nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) räknas till vit makt-miljön. De bedöms vilja införa ”ett nationellt och totalitärt styre genom revolution”.
  • Rörelsen beskriver ofta sitt eget krig mot demokratin som ett slags självförsvar. De anser att våld är ett nödvändigt medel, även om det inte alltid sägs rakt ut.
  • Organisationen är strikt hierarkisk och sluten, med tydliga militära influenser.
  • De som är med i SMR har olika status beroende på engagemang: medlem, aktivist eller anhängare.

Källa: Rapporten ”Våldsam politisk extremism” av Brå och Säpo. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet