Folkvimmel i Almedalen. Foto: TT

Statsvetare: Almedalen kan stärka Nordiska motståndsrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetaren Ludvig Beckman menar att nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro under Almedalen kan stärka deras krafter. Men han ser inte att detta utgör ett omedelbart hot mot demokratin. Historikern Hélene Lööw konstaterar å sin sida att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen förkastar den liberala demokratin.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) kommer att närvara vid Almedalsveckan på Gotland.

Projektledaren för politikerveckan säger att det råder yttrandefrihet i Sverige och att man inte har något mandat att neka nazistiska grupperingar att ta plats i anslutning till arrangemanget.

Nazister i Almedalen

– NMR har ansökt om att hyra mark under Almedalsveckan, för att ställa upp ett tält eller vad de nu planerar att göra. Då måste man gå via polisen för att få tillstånd. Vi har yttrandefrihet i Sverige och de är ett registrerat parti, så vi på Almedalsveckan har inget mandat för att säga nej, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, till Kulturnyheterna.

Antidemokratisk rörelse

Enligt Hélene Lööw, historiker vid Uppsala universitet, är Nordiska motståndsrörelsen en antidemokratisk rörelse som förkastar den liberala demokratin och förespråkar en korporativistisk styrelseform i form av ett expertvälde. Nationalsocialism är ett annat ord för nazism.

”De vill skapa en nordisk nationalsocialistisk statsfederation. De är nationalsocialister och deras föreställningar går tillbaka på de nordiska nationalsocialistiska partierna under 20- och 30-talets politiska program. I och med att de är nationalsocialister är de också antisemiter. Antisemitismen är det bärande fundamentet i ideologin”, skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter.

Hur försvara demokratin

Ludvig Beckman, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, menar att NMR:s närvaro i Almedalen är en komplicerad fråga.

– Det där är en av de stora frågorna som alla demokratier brottas med, hur demokratin ska försvara sig mot dem som utmanar den. Det finns inget självklart svar på den frågan, säger han till SVT Nyheter.

Han menar att det är en sak om nazistiska rörelser får ett tydligt inflytande, då kan det vara motiverat att ta till repressiva medel för att stoppa dess framväxt.

– Men det innebär inte att det alltid är motiverat att använda lagstiftning för att undertrycka antidemokratiska rörelser. Demokratin står inte inför ett omedelbart hot från dessa rörelser, men om den skulle hotas skulle det kunna vara motiverat att använda sig av rättsväsendet.

Kan stärka deras krafter

I det här specifika fallet är det upp till arrangörerna och polisen att avgöra om NMR ska delta i politikerveckan, anser han. Yttrandefriheten hotas varken om rörelsen får delta eller inte.

– Yttrandefriheten för de här organisationerna begränsas inte för att de inte får vara med på ett arrangemang, utan om staten använder tvångsmedel för att begränsa yttrandefriheten. Det är också svårt att säga att nazistiska organisationer begränsar de andra deltagarnas yttrandefrihet, givet att de inte hotar dem.

Samtidigt kan det vara dåligt för demokratin att erbjuda den här typen av organisationer en plats att verka på för att sprida sina idéer.

– Om de är framgångsrika har Almedalen bidragit till att stärka deras krafter. Men det verkar ju inte som att de är med i programmet, därmed är det inte en fråga för arrangörerna utan för ordningsmakten.

Demokratin ska vara tolerant

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, anser att även nazistiska organisationer bör får uttrycka sina åsikter så länge det inte strider mot lagen.

– Demokratin ska vara tolerant inom en viss gräns. Det kommer alltid att finnas personer som tycker att något är obehagligt, om man tar hänsyn till det blir det ett sluttande plan så att allt fler saker förbjuds efterhand. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazister i Almedalen

Mer i ämnet