Johan Aspegren, kommunikationschef, elnät, på Eon. Foto: Eon / TT

Elnätspriset höjs i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska verken i Linköping höjer elnätspriset med fyra procent från och med 1 januari 2017. Det innebär till exempel att priset för en genomsnittlig villa blir tio kronor dyrare per månad.

För en genomsnittlig lägenhet blir elnätspriset sex kronor dyrare per månad och för en villa som värms upp enbart med el ökar kostnaden med cirka 20 kronor per månad. 

Långsiktiga investeringar

Tekniska verken uppger att för att fortsätta ha en hög leveranssäkerhet i elnäten, och i största möjliga mån undvika strömavbrott, krävs långsiktiga investeringar under de närmsta åren. 

Exempel på åtgärder som kommer att ske under 2017 är förnyelsearbeten på elnätet i centrala Linköping, samt förstärkning av elnätet i Vidingsjö och landsbygdsnätet från Lilla Aska kyrkogård mot Sturefors. I Linköpingselnäten ska också ett antal äldre transformatorstationer bytas ut. 

Flera anledningar till prishöjning

Även Eon höjer priserna i Östergötland och södra Sverige. Företaget uppger att de normalt sett har en prisjustering vid halvårsskiftet för privatkunder. I år var det ungefär 16 kronors höjning i månaden för en genomsnittlig lägenhet och 76 kronors höjning i månaden för en uppvärmd villa.  

– I år beror höjningarna på två delar. Dels behöver vi vädersäkra ledningar och höja leveranssäkerheten. Vi måste även bygga om våra elnät för att klara av energiomställningen. Vi måste modernisera och bygga om, det handlar om att gå mer mot det fossilfria samhället, säger Johan Aspegren, kommunikationschef, elnät, på Eon. 

Även på Gotland höjer Gotland Energi, GEAB elnätsavgifterna.

Fakta

Elnätspris är priset man betalar för att ha en ledning till sin fastighet, där elen transporteras. Elpris däremot är priset man betalar för den el man förbrukar.

Man kan välja leverantör för förbrukningselen. När det gäller elnät är man hänvisad till den leverantör som finns i området där man bor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.