Säpo har varit inblandad i gripandet av den terrormisstänkte Finspångsbon. Foto: TT

Finspångsbo häktad för finansiering av terrorism

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern från Finspång misstänks för finansiering av terrorverksamhet.

Mannen som är syrisk medborgare begärdes idag på morgonen häktad vid Värmlands tingsrätt.

Enligt åklagaren är mannen misstänkt på sannolika skäl och brotten bedöms som grova. De ska ha skett från april förra året till juni i år i Sverige.

Ärendet utreds av riksenheten för säkerhetsmål och därmed Säkerhetspolisen.

Grov penningtvätt

I häktningsframställan skriver åklagaren att det finns risk att mannen avviker eller undanröjer bevis. 

Brottsmisstanken gäller finansiering av terrorbrott.

– Förhandlingen fördes bakom stängda dörrar, så jag kan inte säga någonting om vad som ligger bakom misstankarna, säger kammaråklagare Ewamari Häggkvist.

Mannen misstänks även för grov penningtvätt.

Nekar till brott

Den misstänktes advokat, Lennart Högberg, säger till SVT att mannen nekar till alla brott. Han säger vidare att mannen greps på Skavsta flygplats när han landade där.

Penningtvättbrottet som mannen misstänks för ska ha skett i Värmland. Där har även mannens bror gripits tidigare i år tillsammans med ytterligare en man, även de bosatta i Östergötland. De stoppades av polis i Grums med en halv miljon kronor i bilen.

Rättelse:

Enligt häktningsframställan från Åklagarmyndigheten angavs att mannen misstänks för rekrytering och utbildning avseende terroristbrott. Detta var felaktigt. Misstanken gäller ”brott mot 3§ lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.