Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är många julklappar som ska köpas och slås in. Följ med in till Julänglarna för att se arbetet med insamlingen. Foto: SVT/Christian S ZetterdahlVisa alla (2)
Visa alla (2)

Therese i Motala är julängel för barn som lever i fattigdom: ”Ingen ska sitta utan julklapp”

Publicerad

Therese Lundqvist från Motala har alltid varit engagerad i att arbeta med barn och ungdomar.

Så när hon en dag fick kännedom om att många barn som växer upp i fattigdom inte får några julklappar – kände hon att något måste göras.

–För mig är det jätteviktigt att inget barn sitter utan en julklapp på julafton. Därför startade jag insamlingen ”Julänglar” i Motala och Vadstena, säger Therese Lundqvist. 

Människor skänker trots tuffa tider

Syftet med insamlingen är att stötta alla som har det ekonomiskt svårt till jul, och till hjälp har hon givmilda människor och generösa företag som sponsorer.

– Jag är så tacksam, utan dem skulle jag aldrig kunna genomföra det här. Jag märker så här i tuffa ekonomiska tider att folk är lite mindre generösa men vill ändå swisha en liten slant. Det tycker jag är så fint.

Varje önskelista har ett nummer och en ruta i golvet där de färdiga julklapparna kan placeras. – Förra året fick drygt 1200 personer hjälp – i år är det betydligt fler, sägerTherese Lundqvist. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

Behovet ökar för varje år

För att be om hjälp hos Julänglar måste du kunna ange en referens, exempelvis skolpersonal, en handläggare, psykolog, präst, eller annan person som mött dig i sin yrkesroll.

– Jag ser att vi har en stor barnfattigdom och antalet människor som ber om hjälp har bara ökat sedan första insamlingen 2016. Men det är inte bara barn och ungdomar som får hjälp idag, även fattiga pensionärer får en julklapp eller julmat. Tillsammans fick 1 250 personer ta del av insamlingen förra året. För årets jul ser vi att behovet är betydligt större än så, säger Therese Lundqvist. 

– 1 250 personer fick hjälp.
– 195 föräldrar fick hygienpåsar och julmat.
– 40 barn fick blöjor och våtservetter.
– 750 personer fick julmat.
– 75 personer på Hela människan fick underställ, vantar, mössor, sockar, choklad och lunchkuponger.
– 25 personer på Motala Stadsmission fick hygienpaket, påslakanset och handdukar.
– 470 ungdomar fick presentkort i butik och 430 barn fick leksaker.
– 48 pensionärer fick julmat och varma kläder.

Källa: Julänglar i Motala / Vadstena

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet