Foto: SVT

Therese räddade ekorrungen Parvel

Uppdaterad
Publicerad

Det var i måndags som Therese Öjebo i Svärtinge utanför Norrköping hittade en övergiven ekorrunge på gräsmattan i sin trädgård. Några sekunder senare hade ungen troligtvis blivit kattmat om hon inte tagit upp den.

– Katten var någon meter därifrån, men hade tack och lov fullt upp med att leka med flugor. Det var rena turen.

Ungen hade ännu inte öppnat sina ögon och var troligen drygt en vecka gammal. Vilket kön det handlade om var inte så lätt att se för ett otränat öga, men Therese och henne familj bestämde att det vara en hane. Namnet fick bli Parvel.

Sedan följde två intensiva dygn med att lära sig vad för regler som gäller och hur man tar hand om en ekorrunge. Och det var inte helt lätt att få ungen att äta ur en nappflaska.

Norrköping

I flaskan blandade hon modersmjölksersättning för katter spetsad med lite honung och socker, enligt en veterinärs rekommendation.

– Mjölken måste hålla 37 grader, annars ratar han den om den är för kall. På bara ett dygn lärde han sig tekniken att äta ur flaskan.

Foto: SVT

48 timmar – annars ett lagbrott

Men för Therese hade klockan nu börjat ticka, insåg hon efter att ha sökt efter information på webben om vad som gäller när man tar hand om ett vilt djur. Inom 48 timmar måste Parvel lämnas över till en viltrehabiliterare med licens för ekorrar eller släppas ut i naturen igen.

Annars riskerade Therese att begå ett brott, eftersom hon då skulle bryta mot jaktlagen.

Hos föreningen Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt fanns det hjälp att få, men i just Östergötland var det svårt. Lösningen visade sig finnas hos Grönskans Viltrehabilitering på Ingarö utanför Stockholm.

”Det kommer bli lite tomt”

I sociala medier försökte Therese hitta någon som kunde köra lådan med Parvel i till Ingarö, men utan framgång.

– Jag tog då beslutet att åka upp med honom själv. Det blir en trevlig utflykt och lättare för barnen och mig att säga adjö till honom.

Så efter lunch på onsdagen packade hon in Parvel och barnen i bilen för avfärd mot Grönskans Viltrehabilitering. Några timmar senare lämnades ekorrungen över i trygga händer.

– Vi kunde inte ha hittat ett bättre hem! Dom hade redan en liten ekorrunge där så Parvel får sällskap. Nu ser vi fram mot en hel natts sömn igen. Men det kommer bli lite tomt...

Ta hand om vilda djur – vad säger lagen?

  • Den som håller ett vilt djur i fångenskap utan tillstånd kan bli dömd för brott mot jaktlagen (1987:259).
  • Som privatperson får man ta hand om ett vilt djur i 48 timmar.
  • Därefter måste djuret överlämnas till en licensierad viltrehabiliterare eller släppas ut i naturen.
  • Enligt jaktlagen är alla vilda djur och deras bon fredade. Vilda djur får bara jagas, fångas eller dödas om det är tillåtet enligt jaktlagstiftningen.
  • Den som hittar ett skadat däggdjur eller fågel bör kontakta veterinär eller polis för att få en bedömning om djuret ska avlivas eller föras till en rehabiliteringsanläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet