Foto: TT

Thorengruppen får nej på ansökan i Norrköping

Publicerad

Thorengruppens planer på nya och utökade gymnasieutbildningar runt om i Sverige avslås. I höstas beslutade Skolinspektionen att avslå ansökningarna och efter ett överklagande har nu Förvaltningsrätten slagit fast det beslutet för flera kommuner, bland annat för utbildningar  i Norrköping.

Det gäller ansökningar om 28 gymnasieutbildningar i landet och Förvaltningsrätten håller nu med Skolinspektionen i 15 av fallen. Anledningen är att tidigare tillsyner av olika Thorenskolor visat på brister i bland annat undervisningen och lokalerna. Elever ska inte ha fått den undervisningstid de har rätt till, något som klassas som en allvarlig brist.

Anledningen till att beslutet inte ändras i de här 15 fallen är för att bolaget inte kunnat visa på hur bristerna har åtgärdats.

I Norrköpings kommun driver Thorengruppen flera olika utbildningar men ville utöka med ytterligare tre, men får alltså nu nej från Förvaltningsrätten. Thoren Business School och Yrkesgymnasiet finns även i Linköping.

SVT har granskat Thorengruppen som är en av Sverige största skolkoncerner. En granskning som visat på flera brister.

I Norrköping driver Thorengruppen följande utbildningar:

– Barn- och fritidsprogrammet

– Bygg- och anläggningsprogrammet

– El- och energiprogrammet

-Fordons- och transportprogrammet

Skolkoncernen ville utöka med följande utbildningar:

– Nationella försäljnings- och serviceprogrammet

– VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning VVS

– Vård- och omsorgsprogrammet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet