Tiggare fick lämna Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Att EU-migranter, främst från Rumänien, kommer till Sverige för att tigga är något som många kommuner märker av. Men på Gotland är det nu fullt. Det fick en grupp rumäner som kom till ön i onsdags erfara. De fick ta färjan tillbaka till fastlandet.

Natten till onsdagen kom en större grupp av EU-migranter till Gotland. Väl uppe i centrum, fick de snart hjälp av medlemmar ur nätverket Gotland Solidaritet och Röda korset.

– De var i väldigt uppjagat tillstånd, rädda och frusna. De insåg ganska snabbt själva att här finns ingenstans att sitta och de är ju här för att tjäna pengar till sina familjer. Det var därför de var så desperata. De hade lagt sina sista pengar på at tkomma hit och nu fanns det ingenstans att ta vägen, säger Elin Bååth från Gotland solidaritet.

Tiggarnas situation

Utrymmet för att kunna försörja sig på att tigga på ön är nu fullt, likaså härbärget där många av det 30-talet migranter som finns på ön kan få en sängplats på nätterna.

– Det finns inga fler affärer att sitta och tigga vid. Blir det fler än en vid varje affär så blir det bråkigt och stökigt och då kommer gotlänningarna inte att skänka pengar. Det vet de här männikorna om, säger Annamaria Bauer som snart börjar arbeta som samordnare för samverkansprojektet Vinternatt på Gotland.

Ministrar träffades

Och samtidigt som många frivilligorganisationer ställer upp för migranterna, så hölls idag ett ministermöte mellan Sverige och Rumänien om hur situationen i hemlandet ska förbättras.

Sveriges barn- och äldreminster och socialförsäkringsminister traffade i dag sina rumänska motsvarigheter. Man diskuterade hur situationen i Rumänien kan förbättras för den här gruppen av människor. Enligt den rumänska ministern så har bland annat ett projekt inletts för att hjälpa familjerna.

– Åtta lokala myndigheter kommer att rikta in sig på ett 80-tal familjer. Projektet finns för att komma åt problemet, säger Rovana Plumb, social- och arbetsmarknadsminister i Rumänien.

De nytillkomna migranterna valde efter att ha informerats om läget, att ta färjan tillbaka till fastlandet. Men så länge situationen i rumänien inte blir bättre, så kommer det att hända igen.

– Jag hörde presskonferensen idag, och visst, det är ett frö. Men det tar väldigt lång tid innan det händer någonting. Det här är ett problem som inte kommer att försvinna under överskådlig tid, så tänker jag, säger Annamaria Bauer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas situation

Mer i ämnet