Tiggare utnyttjas för kriminalitet och prostitution

Uppdaterad
Publicerad

Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-migranter, bekräftar för Radio Romano (romska redaktionen) på Sveriges Radio Sweden P6 att han ser både organiserad kriminalitet och prostitution bland tiggarna.

Martin Valfridsson bekräftar ryktena om att många fattiga migranter tvingas betala för att få sitta på en ”attraktiv” plats och tigga och att en del även tvingas till prostitution. Det finns också anledning att tro att de främst blir utnyttjade av sina landsmän, menar han.

– Jag har hoppats att jag inte skulle se den bilden, men tyvärr gör jag det. Hur pass utbrett det är det vet i jag inte ännu. Men det är inte så förvånande. Prostitution är dessvärre ett sätt att försörja sig. Den som har minst möjligheter att hitta försörjningen är oftast den som riskerar att dras in i all möjlig utsatthet. Men det är fullständigt oacceptabelt att väldigt utsatta människor blir utnyttjade på mest hänsynslösa sätt, säger han i radions intervju.

Hör ett längre inslag hos Radio Romano här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggarnas situation

Mer i ämnet