Foto: Jenny Widell/SVT

Tiggarnas buss inställd

Uppdaterad
Publicerad

De EU-migranter som väntade på den buss som Linköpings kommun hyrt för att köra dem hem till Rumänien väntade förgäves.

Det var mellan 30 och 40 rumäner som samlats intill stadshuset i Linköping på tisdagsförmiddagen. Och stämningen blev upprörd när socialchefen Anita Lhådö via tolk gav dem beskedet om att bussresan skjutits upp.

De hade packat med sig allt de äger inför bussresan hem till Rumänien. Men det kom aldrig någon buss. Istället delades de in i två grupper. Den ena gruppen fick veta att de inte skulle få nån hemresa alls.

Tiggarnas situation

Förbrukade hemresor

Anledningen till detta är att bara 14 av de rumäner som fanns på plats hade rätt att få åka med bussen som har 52 platser. De övriga som samlats hade redan förbrukat den hemresa som kommunen erbjuder.

De 14 som har plats på fredagens buss kommer nu att få övernatta fram tills avresan i det tillfälliga boendet på Blå Villan. Men var de andra ska övernatta är oklart.

– Var ska vi ta vägen nu? Vi har packat för att åka buss i tre dagar, säger 19-årige Valentin Serban som hade hoppats på att få åka hem.

Socialchefen hade inget svar på den frågan.

– Det vet jag inte, säger Anita Lhådö.

Statuera exempel

För kommunens del handlar det inte bara om resurser, utan också om att statuera exempel och inte inge falska förhoppningar till andra som kommer hit.

– Om det är så att jag kan åka till något land och vara där ett tag, och sedan blir jag alltid beviljad hemresa. Det är ju inte så vi har det i Sverige och då vore det fel att ge den signalen, förklarade socialchef Anita Lhådö.

– Jag har inget boende här, jag har ingenting. Jag vet inte hur jag ska kunna sova i natt. Vart ska jag ta vägen? undrade 83-årige Gheorge Sarbun.

Enligt SVT Östnytt:s reporter på plats så pratade flera EU-migranter om att de kommer att gå tillbaka till den tidigare, och numera utrymda, lägerplatsen under Tullbron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas situation

Mer i ämnet