Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tingsrätten ger kritik till polisen efter påskupploppen Foto: Stefan Jerrevång/TT & SVT

Tingsrätten kritisk till polisen efter påskupploppen

Uppdaterad
Publicerad

När Norrköpings tingsrätt presenterade att tre män dömdes till fängelse för sin medverkan i upploppen i Navestad i Norrköping gavs det också kritik till polisens insats.

Efter att ha gått igenom hela förundersökningsmaterialet tycker sig Norrköpings tingsrätt se speciellt två bitar där de tycker att polisen borde gjort bättre.

För det första tycker de att polisen borde varit bättre förberedda på vad som kunde hända den 17 april, eftersom det redan hade varit upplopp några dagar innan.

De är också kritiska till att polisen gav sig in i Navestad centrum. Tingsrätten tycker att det saknades personal och utrustning för att göra det säkert.

– Man utsatte nog poliserna för en ganska stor fara som inte riktigt var motiverad, säger Anders Heiborn, rådman Norrköpings tingsrätt.

”Förenat med risker”

Polisen själva menar att de var mer förberedda under den 17 april  än tidigare och håller inte med om kritiken just där.

Mikael Backman, kommenderingschef region Öst svarar på kritiken. Foto: Polisen

Även om de tar åt sig så håller polisen inte heller helt med om kritiken när de tog sig in i Navestad centrum.

– Polisens arbete är generellt sett förenat med risker. Det ligger i vårt uppdrag att gå in och försöka bryta sådana här typer av våldsamma upplopp, säger Mikael Backman, kommenderingschef region Öst.

Tingsätten åsikter är ändå något som polisen tar på stort på allvar.

– Vi står alltid öppna för synpunkter och vi kommer naturligtvis att läsa och analysera domen i det här fallet, säger Mikael Backman.

I klippet längst upp berättar rådmannen Anders Heiborn om tingsrätten kritik om polisens agerande när de gick in i Navestad Centrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet