Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu kan man följa kossornas väg i Tinnerö via en karttjänst på kommunens hemsida. I klippet får du veta mer. Foto: Axel Brantemo/SVT

Efter incidenter med stångningar – nu har Tinnerös kossor GPS

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun har lanserat en ny tjänst. På en karta kan nu besökare av Tinnerö naturreservat ha koll på var korna går. Något som är möjligt sedan ett antal av djuren utrustats med GPS.

– Kan man göra det med noshörningar i Afrika kan man göra det med kossor i Tinnerö, säger Anders Jörneskog, kommunekolog.

Kartan finns på Linköpings kommuns hemsida och där kan man i realtid se var kossorna i naturreservatet Tinnerö befinner sig. Det är Linköpings universitet som tillsammans med ett privat företag utvecklar GPS-funktionen i halsband för kor.

– För några år sedan hade vi en del incidenter med stångningar och det vill vi såklart undvika, säger Anders Jörneskog.

Anders Jörneskog är kommunekolog vid Linköpings kommun. Han säger att testet med GPS-halsband på kor hittills fungerat bra. Foto: Axel Brantemo/SVT

Responsen hittills har varit positiv.

– Det är en enkel kartapplikation kan kan hitta på kommunens hemsida. Gröna hagar har inga djur och röda hagar djur. Där finns det symboler, så man kan följa exakt hur kossorna rör sig, säger Anders Jörneskog.

Kartan är just nu ett test, men faller det väl ut kan det komma att utökas. Det är inte alla djur som utrustats med GPS. I varje flock har två till tre betesdjur fått en sändare.

I klippet berättar Anders Jörneskog mer om de GPS-utrustade kossorna på Tinnerö i Linköping.

Här finns länken till Linköpings kommuns karta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet