En muralmålning av konstnären Charlie Granberg från när Artscape var i Gävleborg. Foto: Robin Herzog/SVT

Storskalig AR-gatukonst när Artscape kommer till Östergötland

Publicerad

Under hösten kommer Artscape till Östergötland. Och det med ett helt nytt koncept – AR-gatukonst.

– Det är världsunikt och det känns kul att ligga i framkant inom konsten och skapa något helt annat, säger Daniel Wakeham.

Under hösten, mellan 28 september och 11 oktober kommer flera internationella och svenska konstnärer att samlas i sammanlagt fyra östgötska kommuner. Det handlar om Linköping, Mjölby, Motala och Åtvidaberg. Projektet har fått namnet Artscape form. Projektet i Östergötland kommer att vara unikt, eftersom man även kommer att arbeta med AR(Augmented reality)- teknik.

– Det kommer att bli stora muralmålningar och med hjälp av en gratis app kommer man kunna få tillgång till extra konstnärligt innehåll i konstverken genom att använda en surfplatta eller smarttelefon, säger Daniel Wakeham, en av grundarna till Artscape.

Linköping

10 fasadmålningar i Linköping

Sammanlagt kommer det bli runt 16 gatukonstverk runt om i länet. 10 av dem målas i Linköping.

– De kommer att vara utspridda i alla kommuner. Vi säger inte exakta väggar, utan det ska vara lite av ett överraskningsmoment, säger Tor Hedendahl, grundare.

Gatukonst-festivaler har tidigare fått kritik. Det eftersom kritiker sagt sig se en utveckling där konsten anpassas efter kommersiella intressen. Daniel Wakeham säger dock att det är konstnärlig frihet som råder.

– Vi har aldrig haft några strikta regler eller direktiv. Det är konstnärlig frihet som gäller, men det är samtidigt inte en helt lätt balans. Men med tanke på de 120 plus konstverk vi redan har i Sverige skulle jag säga att vi är ganska duktiga på att balansera det, säger han.

”Storslaget, häftigt och nytt”

Mjölby är en av de mindre kommunerna som nu kommer att få storskalig gatukonst.

– För en mindre kommun som oss är det här ett ypperligt tillfälle att få något storslaget, häftigt och nytt som inte funnits i Mjölby tidigare. Vi har kanske inte muskler att göra något liknande själva, men är vi flera som går i hop blir vi starkare och nu kommer det Mjölbyborna till del, säger Lena Lundgren

Se SVT:s konstkritiker Dennis Dahlqvist om streetart-festivaler i klippet nedan.

Augmented reality

Augmented reality, eller ”förstärkt verklighet” på svenska, är en direktsänd betraktelse av en fysisk verklighetstrogen miljö vars element förstärks, eller kompletteras med datorgenererade sinnesintryck. Det kan handla om ljud, video, grafik eller GPS-data.

Ett exempel där augmented reality  används är smartphone-spelen Pokémon Go och Ingress. 

Wikipedia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet