Tomas Ekberg, yrkesjägare Foto: Mikael Jägare

Tjällmobo startar ny jägarorganisation

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen bildades den nya organisationen, ”Föreningen Sveriges Jägare”. Bakom bildandet står den östgötske yrkesjägaren Thomas Ekberg från Tjällmo.

– Vi ska fokusera på de stora frågorna. Bland annat vill vi sätta landsbygden i fokus men också bygga broar mellan stad och land, säger Tomas Ekberg, ordförande i föreningen till SVT Nyheter Öst.

Enligt Ekberg finns ett stort intresse för en vassare organisation som ser jakten och viltet som viktiga delar av landsbygden. Den nya organisationen ska inte motarbeta de organisationer som redan finns.

– Med en liten och lättrörlig organisation vill vi vara med och påverka i frågor som är viktiga för oss jägare. Vi är inget missnöjesförening på något sätt utan vi kommer stötta Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund. Vi vill ju exempelvis att Svenska Jägareförbundet ska få tillbaka det allmänna uppdraget och vi vill ha en särskild viltmyndighet. Det är inget konstigt med det. Vi är bara en spelare till på banan, och det tror jag att man över tid kommer förstå, säger han. 

Ekberg menar också att jakten är så viktig att det måste ses som en viktig samhällsresurs, något som inte alltid är fallet idag.

– Ytterst handlar våra frågor om vilket djurliv vi vill ha. Allt hänger ju ihop. Vill vi ha vilt i skogen i morgon måste vi tänka till redan idag, avslutar Ekberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet