Tomas Montén, förbundskapten för juniorkronorna Foto: TT/ Maxim Andreev // SVT

Montén laddar juniorkronor inför VM

Publicerad

Under torsdagen samlas juniorkronorna i hockey inför stundande junior-VM i USA. Linköpingsbon och förbundskaptenen Tomas Montén håller i uppladdningen.

Snart är det dags för juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén att ta sin resväska och lämna hemmet i Tallboda, Linköping – för att ta sig an hockeyvärlden i amerikanska Buffalo under stundande junior-VM.

Det blir ännu en jul på resande fot. Det är hans andra som förbundskapten och totalt fjärde i juniorlandslaget, då han är iväg från frun Anna och barnen Charlie, 2 år och Lukas, 5.

– Vi har haft en diskussion om det här, med tanke på att VM ligger vid samma tidpunkt varje år. Ska man ha det här fantastiska jobbet, så är det här en sak som man får stryka på foten med. Hittills har vi tyckt att det är värt det, säger Tomas Montén.

– Det kommer bli en stor utmaning att komma bland de tre bästa lagen, säger Tomas Montén. Foto: SVT

”Vi ska vara bland de tre bästa”

Tomas Montén har ett år kvar på kontraktet som förbundskapten, men stortrivs och ser sig gärna fortsätta även efter det. Men det beror förmodligen på resultaten.

Han har ett JVM-silver som assisterande förbundskapten från 2014. Men ifjol som huvudansvarig blev man ”bara” fyra.

Och trots att juniorkronorna i år har viss stjärnglans, inte minst genom jättetalangen Rasmus Dahlin från Frölunda, så är de knappast förhandsfavoriter.

– I fjol rankades vi av många till tvåa eller trea i världen – det tror jag inte att de kommer göra i år. Det passar oss ganska bra. Det kommer bli en utmaning att slå sig in bland de tre bästa, säger förbundskaptenen Tomas Montén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer