Besökarna guidades runt i flera grupper. Dagens museum är just nu mer av en byggarbetsplats än ett museum. Foto: SVT

Tomt museum lockade besökare

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal intresserade ville se Östergötland museum inifrån på lördagen och detta trots att visningen mestadels skedde i tomma lokaler.

– Det här är en visning för att visa de som är vänner till museet vad som pågår bakom väggarna när vi har stängt, säger museichefen Olof Hermelin.

Renoveringen har pågått rätt så precis i ett år och tanken är att det totalt ska ta 1000 dagar att renovera. Museet invigdes officiellt i juni 1939. Den nu aktuella renoveringen beräknas vara klar någon gång under hösten 2021.

– Jag är säker på att det här kommer att bli bra, sade Sten Göte Svensson, som var en av besökarna.

En annan intresserad besökare var Mirzeta Kodzic, som gick runt och tog bilder.

– Jag tror det kommer bli perfekt. Det behöver vi i Linköping, säger hon till SVT.

Huvudsakligen rör sig det pågående arbetet om att förbättra lokalerna. Ventilation byggs om och i källaren byggs nytt för museets arkiv. Under tiden får museets alla föremål förvaras på andra platser. Museibyggnaden är ingen lämplig miljö just nu eftersom det verkligen är en byggarbetsplats.

Lördagens visning av museet arrangerades av Östergötlands museum i samarbete med Östergötlands fornminnes- och museiförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.