Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Som tredje steg har man chans att komma ut i naturen på guidade turer – och då är det först till kvarn som gäller” – hör Nicklas Jansson berätta. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Nu kan du ta ”digitalt körkort” i naturkunskap

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har fler svenskar lockats ut i naturen. Länsstyrelsen har tagit fasta på det nyupptäckta naturintresset och startar nu en gratis digital utbildning i flera län.

– Egentligen är det covids fel att vi gjort den här kursen. Nu när man hittat ut i naturen igen vill man kanske helt enkelt fördjupa sig i djur och växter, säger Nicklas Jansson, projektledare på länsstyrelsen Östergötland.

Naturkunnig.se är länsstyrelsens nya satsning som ger ett slags digitalt körkort.

Efterhand som man klarar teorin, får man erbjudande om att vara med på föreläsningar där skogen och odlingslandskapet står i centrum.

De handlar om flora- och faunaväkteri, dagfjärilar, pollinatörer eller fenologi – alltså naturens årligt återkommande faser.

– Som tredje steg – och då är det först till kvarn som gäller, har man chans att komma ut i naturen på en guidad tur, säger Nicklas Jansson.

Just nu är det 50 guidade turer planerade i juni, juli och augusti i de fem län som tagit fram kursen. Förutom Östergötland är det Jönköping, Västra Götaland, Örebro och Kronobergs län.

Det digitala körkortet fylls efterhand på med genomgångna kurser och har man lust och tid, kan man sedan hjälpa länsstyrelsen med naturövervakning för att se hur det går för naturen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer