Foto: Visionsbild: Erick Arango, Norrköpings kommun

Alla träd längs Östra promenaden behöver bytas ut

Uppdaterad
Publicerad

Landskapsarkitekten i Norrköpings kommun vill byta ut samtliga lindar längs med Östra promenaden. Hon menar att om det inte görs snart så kan det vara för sent.

Lindarna i Norrköpings promenader mår dåligt och det har varit känt en längre tid. Infrastrukturen påverkar rötterna negativt och de får inte utrymme. Värst är det för träden i Östra promenaden.

Tidigare har enstaka träd bytts ut, men de nya klarar sig dåligt då de större träden tar näring och solljus.

Norrköping

– Vår bedömning är att vi måste byta ut samtliga träd i Östra promenaden på en gång. Samtidigt behöver ledningar i marken flyttas och de asfalterade ytorna minskas för att träden ska ha bra förutsättningar att växa och må bra, säger Karin Ingemansson, landskapsarkitekt på Norrköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Projektområdet är markerat i rött. Foto: Norrköpings kommun

Totalt rör det sig om omkring 170 träd som ska tas bort och ersättas med 200 nya. Samtidigt planeras det för trafikförändringar. Till exempel föreslås det bli ett körfält för biltrafik i vardera riktning.

Korsningen mellan Östra och Södra promenaden planeras också att byggas om med nya busshållplatser och kollektivtrafikkörfält

– Vi ska titta närmare på trafiksituationen i Östra promenaden innan vi fattar beslut om vilka åtgärder vi går vidare med, säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet