Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Olsson, presschef Trafikverket, kommenterar dödsolyckan i Linköping. Foto: SVT/Stefan Lindeberg/Sveriges Radio

Trafikverket om dödsolyckan i Linköping: ”Fruktansvärt tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Igår eftermiddag avled en 15-årig pojke efter han blev påkörd av ett tåg utanför Linköping. Trafikverkets presschef Bengt Olsson ser det som fruktansvärt tragiskt.

– Det finns inget annat sätt att uttrycka sig på. Vi försöker undvika detta så långt det är möjligt, men så har vi tyvärr den typen av anläggning i Sverige. Risken att passera en plankorsning som föll ut i en olycka är en tragisk sådan, säger Bengt Olsson.

Inga planer på högre säkerhet

Enligt Corren har en privatperson skickat mejl till Trafikverket där de berättar att de nästan blev påkörda av ett tåg vid samma övergång. Trots det finns det inga planer just nu att öka säkerheten, t.ex. med bommar.

– Det här är ett industrispår där det går sällan tåg. Vi har tyvärr andra ställen som också är oskyddade plankorsning som har betydligt mer trafik och fler människor som dagligen passerar, menar han.

Har röjt för ökad sikt

Bengt Olsson menar dock att de har försökt öka på säkerheten kortsiktigt.

– Vi har röjt runt omkring den här plankorsningen så att det ska finnas bra siktdjup, att man ska kunna se långt åt höger och vänster om det kommer ett tåg. För det är vad man måste göra när man ska passera en plankorsning ljud, ljus eller bommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.