Trafikverket vill göra väg 801 enskild och överlåta skötsel, underhåll och juridiskt ansvar på traktens byalag. Foto: SVT

Trafikverket: Vi ska komplettera vårt förslag

Publicerad

Ett byalag på krigsstigen och en länsstyrelse som kritiserar Trafikverkets utredning av indragningen av väg 801. Så här svarar Trafikverkets projektledare Jonas Danielsson i Linköping på de senaste turerna kring väg 801.

Hur ska Trafikverket komplettera sitt förslag?

Svar: Vi har kompletterat och tydliggjort informationen kring motivet för att väg 801 inte ska vara en del av det statliga vägnätet. Vi har även tydliggjort att Trafikverket har ett ställningstagande om att behålla det vattenrättsliga ansvaret för den öppningsbara bron på väg 801.

Länsstyrelsen i Östergötland föreslår i sitt remissvar att indragningsärendet av väg 801 lyfts ur vägprojektet förbifart söderköping och avgörs separat. Hur ser ni på ett sådant förfarande?

Svar: Länsstyrelsen föreslår två alternativ i sitt remissyttrande – antingen att Trafikverket kompletterar eller ändrar förslaget, eller att förslaget lyfts ut ur aktuell vägplan för att behandlas i annan ordning. Trafikverket har valt att komplettera förslaget.

Byalaget menar att det begåtts så pass mycket formella fel i indragningsprocessen att de kan driva det här vidare/överklaga och därmed kraftigt försena bygget av förbifarten. Hur ser ni på det? Hur stor är risken för förseningar?

Svar: Trafikverket avstår från att spekulera om sannolikheten för att projektet försenas.

Inga kommentarer

SVT får efter ytterligare frågor svar från Trafikverkets kommunikatör Thomas Pihl att man avstår från att kommentera byalagets kritik. Och att Trafikverket inte ändrat sin syn på ärendet utan att det rör sig om ”bara en komplettering/fördjupning”.

Prövning väntar

Trafikverket har tidigare beskrivit hur ärendet ska genomgå en juridik- och planprövning. Detta sker i samband med att en vägplan fastställs, vilket troligen kommer att ske framåt årsskiftet. Vid en juridik- och planprövning kontrollerar Trafikverkets experter att ingen del av ett beslut strider mot gällande lagar och regler. Efter prövningen vet man om det är möjligt för Trafikverket att avsäga sig ansvaret och underhållet för väg 801.

– Idag behövs 801:an som alternativ väg när det blir bilköer vid broöppningar på E22 genom Söderköping. Det behovet försvinner helt när nya förbifarten byggs i Söderköping, det sa enhetschefen Johan Rex vid Trafikverket till SVT i november 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer