– Vi ser över det här med vägnätet hela tiden, säger Einar Schuch, regionchef på Trafikverket. Foto: SVT

Trafikverket vill avstå underhållet av 2 000 mil vägar

Uppdaterad
Publicerad

Halva jordens omkrets, så många mil allmän väg i landet vill Trafikverket, av besparingsskäl privatisera och överlåta på boende längs vägen.

– Enligt vad Trafikverket skriver så är det 2000 mil som man vill att privata tar över. År 2001 så sa man att det var 1000 mil så det ökar hela tiden. 2000 mil är 20 procent av det statliga vägnätet i landet. Och det handlar om stora vägar, inga kostigar, säger Hans Edman företrädare för byalaget Drothem i Söderköping.

Fortsätter strid om väg

I Söderköping strider byalaget Drothem med Trafikverket sedan över ett år tillbaks för att slippa ta över ansvaret för underhåll, ekonomi och det juridiska.

– Jag kan inte säga om det blir vanligare eller inte. Vi ser över det här med vägnätet hela tiden, säger Einar Schuch, regionchef på Trafikverket.

Som en kortspelare som ändrar regler

Byalaget Drothem har själva gjort en omfattande utredning om vad ett övertagande av vägen skulle innebära. Byalaget menar att Trafikverket brutit mot såväl lagen och sina egna regler.

– När vi konstaterar att trafiken per dygn på vägen är hög, då börjar man tala om trafikflöden i stället. Man inför helt enkelt en ny term. För oss känns det här som att spela kort med en som känner att han är på väg att förlora, då ändrar den personen reglerna, säger Ingegerd Edman ordförande i Drothem byalag i Söderköping.

Men kritiken avfärdas av Trafikverket.

– Jag håller inte med förstås. Sedan vet jag att de inte tycker att de fått svar på alla frågor och det är olyckligt, säger Einar Schuch, regionchef på Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer