Ingegerd och Hans Edman, Drothems byalag utanför Söderköping Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bitter vägstrid hårdnar – byalagets kamp fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat om väg 801 utanför Söderköping. Den 5 kilometer långa vägen vill Trafikverket nu privatisera och därmed överlåta skötsel och underhåll till byalaget. Men de boende längs vägen vägrar och har nu anlitat advokat.

Nu har byalaget Drothem skaffat advokathjälp i sin kamp mot Trafikverket. Advokaten är kritisk till Trafikverkets ambition, att överlåta vägen.

”Det finns ingen som har några vägkunskaper”

– De som ska sköta den här vägen ska ha erforderliga kunskaper att sköta vägen men här finns ingen som har några vägkunskaper överhuvudtaget. Det handlar om en stor väg, med många företag längs med, säger byalaget Drothems advokat Sven Olsson.

Trafikverket menar att detta inte innebär några risker.

– Vi kommer att göra en inspektion den dagen vi ska överlåta vägen och hittar vi brister så ska vi fixa det, säger Trafikverkets regionchef Einar Schuch.

Men det är inte bara skötsel och underhåll det handlar om. Trafikverket överlåter både ekonomiskt och juridiskt ansvar på byalaget.

– Om det blir en dödsolycka som beror på ett potthål i vägen då kan vi bli ansvariga för det. Även om vi har en försäkring så kan försäkringsbolaget säga att det är ovarsamhet från er sida, så det betalar inte vi, säger byalaget Drothems företrädare Ingegerd Edman.

– Jag vet inte om försäkringen täcker i alla lägen. Men vad jag vet så har jag inte hört att det inte ska funka, säger Einar Schuch, regionchef på Trafikverket.

Ett femtiotal företag längs vägen

Längs med väg 801 finns femtio företag, bland annat en restaurang med tiotusentals gäster årligen. Men det har ingen betydelse för Trafikverkets beslut, säger regionchefen.

– Det finns inget skäl att staten alltid ska behöva ta ansvar för den typen av väg som servar företag, säger Einar Schuch.

– Trafikverket har inte utrett vad följderna blir av det här. Vi menar att det är fråga om stor olägenhet för de boende, säger byalaget Drothems advokat Sven Olsson.

Byalag på orten marscherar i protest mot att staten vill lämna över skötseln av vägen till de boende i området. Foto: Ulf Persson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Väg 801

Mer i ämnet