Ingegerd Edman ordförande i Drothem byalag utanför Söderköping Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tonen hårdnar i striden om väg 801

Uppdaterad
Publicerad

Byalaget i Drothem utanför Söderköping har anmält Trafikverket till Riksrevisionen. Byalaget protesterar mot att Trafikverket bestämt att ansvaret för väg 801 ska överlåtas på byalaget, utan att de blivit informerade.

SVT Nyheter Öst har i en rad reportage berättat om väg 801 utanför Söderköping. En väg som Trafikverket vill göra enskild och överlåta skötsel, underhåll och juridiskt ansvar på traktens byalag. Men de vägrar – och har nu anmält Trafikverket till Riksrevisionen. Striden har pågått i över ett och ett halvt år.

”Slaveri, träldom och även straffarbete är borta”

– Och det är underskrivet av Trafikverket för över ett år sedan. Man säger till oss att man inte behöver göra några utredningar. Det innebär att vi, så länge vi bor här, riskerar att i resten av våra liv få utföra gratis samhällstjänst, och det i ett Sverige där både slaveri, träldom och även straffarbete är borta, säger Ingegerd Edman, ordförande i Drothems byalag.

Trafikverket vill göra väg 801 enskild och överlåta skötsel, underhåll och juridiskt ansvar på traktens byalag. Foto: SVT

Riksrevisionen har svarat

Nu har byalaget anmält Trafikverket till Riksrevisionen och fått ett svar att revisionen inte utesluter att granska Trafikverket på både ekonomiska och rättsliga grunder. Och det eftersom det byalaget uppger kan vara exempel på något som sker i större skala i landet.

– Vi har tittat på det tillsammans med vår advokat, och vi tolkar det väldigt positivt. Det är inga löften naturligtvis och det är självklart så att de inte kan ta upp ett enskilt fall. Men de säger också att om det här enskilda fallet är symptomatiskt för hur Trafikverket hanterar människor, då kan de ta upp det till granskning, säger Ingegerd Edman.

Här ligger väg 801 utanför Söderköping. Foto: Foto: SVT grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet