Ingegerd och Hans Edman, Drothems byalag utanför Söderköping Foto: SVT

”Trafikverkets agerande är en skandal” – hårda ord i vägstrid utanför Söderköping

Uppdaterad
Publicerad

I ett år har en strid pågått mellan ett byalag utanför Söderköping och Trafikverket om vem som ska sköta en fem kilometer lång allmän väg. I går möttes de för första gången, förutom ett samrådsmöte, när landshövdingen kallade parterna.

Ingegerd och Hans Edman, i Drothems byalag utanför Söderköping, har lagt ner långt över 1000 timmar på att granska vilka regler som gäller när Trafikverket vill tvinga byalaget att ta över underhåll och reparationer av en allmän väg och göra den till enskild. Nu har man lagt fram en egen analys.

– Tänk alla de byalag som inte har den kunskapen som vi har och den tiden. Är det så att Trafikverket använder den metoden som man gjort mot oss mot andra så är det en skandal, säger Ingegerd Edman i Drothem byalag i Söderköping.

Inga svar från Trafikverket

I över ett år har byalaget försökt få svar av Trafikverket på frågor man ställt till handläggare och generaldirektör Lena Erixon. Vid fyra tillfällen plus påminnelser har brev skickats till myndigheten men man har inte fått ett enda svar.

– För vår del handlar det om bristande respekt mot den enskilda människan. Ett statligt verk som till igår använt härskarmetoder och som har varit maktfullkomligt, säger Ingegerd Edman i Drothem byalag.

Det handlar om väg 801, en sträcka på cirka fem kilometer och som ligger i Söderköpings kommun. Foto: SVT

Möte mellan parterna

I går kallade landshövding Elisabeth Nilsson parterna till ett möte i Linköping och dit kom Trafikverket och lyssnade.

–  De lyssnade och bemötte oss med respekt. De ifrågasatte inget av det vi sa men vid något tillfälle se de att det finns väl ingen anledning att diskutera detta eftersom ni är pålästa, säger Ingegerd Edman i Drothem byalag.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson skriver i en kommentar i dag att citat: ”Vi kan inte svara innan vi hunnit följa upp det som står i byalagets skrivelse”, slut citat.

– Hur ska man tolka det? Trafikverket fick i maj förra året ungefär samma skrivning som nu. Det finns bara en förklaring. De har inte läst det och är inte säkra på att de gjort rätt, säger Ingegerd Edman i Drothem byalag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Väg 801

Mer i ämnet