Det var många som sökte sig till det svalkande Vätternvattnet under helgens värmebölja. Foto: Jeppe Gustafsson

”Strandbesökare: Lite trångt men funkat bra”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med de senaste dagarnas värmebölja söker sig allt fler till svalkande bad, men ju fler som söker svalka, desto svårare blir det att hålla rätt avstånd. Badet i Varamon i Motala var under lördagen och söndagen full av människor som satt tätt inpå varandra.

Sista semesterhelgen och varmt väder, närmare 30 grader. Då är det många som tar vad som kan vara sista chansen den här sommaren att sola och bada. Men det råder delade meningar om vad som är för nära och vad som inte är det.

– Jag tycker att det sköts bra. Det är lite vid stranden som det är lite tight mellan folken, man lägger sig lite för nära, men annars funkar det bra tycker jag, säger Carina Karlsson, som åkt från Karlstad med sin familj för att bada.

Polisen på plats

Men det är inte alla som delar den meningen om att allt var bra vad gäller avstånden. Både på lördagen och söndagen var polisen på plats vid badet i Varamon i Motala för att bland annat uppmana människor att hålla avståndet.

– Folk ligger oerhört tätt på stranden, och vi har uppmanat människor att hålla avståndet, men det är ju inte helt enkelt eftersom stranden är begränsad, säger Monica Bergström, presstalesperson på polisen.

Motala kommun ute och informerade

Även tjänstemän och politiker från Motala kommun var ute på lördagen för att uppmana människor att hålla rätt avstånd på stranden. De hade med sig informationsblad och tumstockar för att enkelt kunna visa hur mycket de rekommenderade två meter är. Men enligt Jimmy Szigeti, btr kommundirektör, så skötte sig de solbadande gästerna på det hela bra.

– Vi gick med en grupp från ena änden av stranden och den andra gruppen från den andra änden och jag tycker nog att det såg bra ut. Vi valde att gå ut för att lördagen innan inte var så bra, säger han och tillägger att han tycker att parkeringssituationen blivit bättre.

– Vi har ordnat med en tillfällig parkeringsplats på en gräsyta vid Bispgatan som jag tycker blev väldigt bra.

Nöjda solbadare

På söndagen var det inte lika många som besökte stranden och därför var det lättare att hålla avståndet och bara njuta av det fina vädret och möjligheten att kunna svalka sig i det friska Vätternvattnet.

– Jag tycker att folk sköter sig så bra som det går egentligen, men det är inte alldeles lätt när det är så här mycket folk, och de måste ju få komma ner och bada, säger Sven-Gunnar Carlberg från Motala.

– Vi är alla människor och vi har alla förståelse för det här med corona, Elvedina Lucicanin från Linköping.

Hör och se mer från Varamon i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.