Fyra häktade efter påskhelgens upplopp i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer begärdes först häktade efter upploppen på påskdagen i Östergötland, tre för händelserna i Skäggetorp och två för upploppen i Navestad. Under eftermiddagen meddelade Åklagarmyndigheten att en häktningsframställan i Linköping drogs tillbaka och att en person följaktligen släpptes på fri fot. Övriga fyra har nu häktats.

– Det är ett komplext material som nu ska gås igenom för polisen. Ambitionen är att identifiera fler personer som deltagit aktivt i upploppen för att så många som möjligt ska kunna lagföras, säger Norrköpings tingsrätts chefsåklagare Torsten Angervåg i ett pressmeddelande.

Att man hävt anhållandet av ett antal unga som misstänks ha deltagit i upploppen beror på deras låga ålder.

Våldsamma upplopp i Sverige

– Utredningen mot dem kommer att fullföljas och om vi i ett senare skede bedömer att bevisningen räcker så kommer även de unga att lagföras, fortsätter Angervåg.

Kastade sten mot polisen

De som begärts häktade i Norrköping är män födda 1993 respektive 2001, och på eftermiddagen har båda också häktats. Enligt åklagare har man kunnat identifiera männen och att de aktivt kastat sten mot polis. Båda männen misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våldsamt upplopp.

En genomgång av offentliga handlingar visar att mannen född 2001 tidigare är ostraffad. Den äldre mannen har straffats för våldsamt motstånd. Enligt uppgift till NT.se erkänner han våldsamt upplopp men nekar till grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Tidigare dömda Linköpingsbor

De tre som först begärdes häktade i Linköping är också män födda 2000, 1999 och 2001. Samtliga misstänks för brottet grovt sabotage mot blåljusverksamhet. De är sedan tidigare dömda för brottslighet och kända av polisen.

Alla tre är dessutom hemmahörande i Linköping. Två av dem har häktats och dessa misstänks ha kastat sten mot polisen – en av dem ska även ha avfyrat fyrverkerier mot polisen.

Under eftermiddagen meddelade Åklagarmyndigheten att chefsåklagaren i Linköping drar tillbaka en av häktningsframställningarna som lämnats in – personen som är född 1999 har försatts på fri fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet