Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Gustav Södling som är facklig företrädare på Vision på tre frågor om den höga personalomsättningen på Socialtjänsten i Linköping och vad den har för konsekvenser. Foto: Axel Brantemo/SVT

Tre frågor om: Personalflykt från socialtjänsten i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Personalomsättningen på socialtjänsten i Linköpings kommun har varit hög i flera år.

– Vi tycker att det är bekymmersamt, säger Gustav Södling, vid Vision.

Förra året hade avdelningen barn och unga inom Social- och omsorgsförvaltningen i Linköping kommun 17,7 procent i total personalavgång. Av 175 medarbetare valde alltså 31 att lämna sin anställning förra året.

Problem många år

Enligt Gustav Södling som är ordförande för Vision Linköpings kommunavdelning har personalomsättningen varit ett problem under många år och enligt facket finns det en förändringströtthet

– Det har varit väldigt mycket organisationsförändringar senaste tiden. Man vet inte riktigt vad man har att vänta sig på arbetet. Sedan är det i sig ett väldigt tungt arbete att arbeta på Socialtjänsten, säger Gustav Södling.

Välmående kommun

Linköpings kommun har länge varit en välmående kommun. Nyligen kom beskedet att kommunen presenterar ett positivt resultat för 2023 på 370 miljoner, 510 miljoner kronor bättre än budgeterat – trots den ekonomiska krisen.

– Jag tycker att det är bekymmersamt. Som facklig företrädare upplever jag att det finns möjligheter att komma till rätta med det här. Men sedan handlar det inte bara om ekonomiska resurser, säger Gustav Södling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.